2024. április 25., csütörtök

Tárgyalások folynak Pandzssir tartomány védelméről

Tárgyalások folynak Afganisztánban Pandzssir sorsáról, amelyet az ország tartományai közül egyedüliként nem foglaltak el a radikális iszlamista tálibok - közölte szombaton Abdulla Abdulla, a legfelsőbb megbékélési tanács vezetője a Twitteren.

Mint arról beszámolt, a nap folyamán találkozott a helyi elöljárókkal, vallástudósokkal és katonai parancsnokokkal, hogy megvitassa „a jelen fejleményeket az országban, illetve a béke és stabilitás fenntartásának lehetőségeit".

Az Afganisztánban múlt vasárnap ismét hatalomra került tálibok 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni ellenőrzésüket Pandzssirra. Ez főleg annak tudható be, hogy a tartomány egy nehezen megközelíthető hegyvidéki völgyben terül el, amelynek szűk bejárata könnyen védhető. Ugyanakkor mindössze alig száz kilométerre van Kabultól északkeletre.

A szélsőségesek az utóbbi hónapokban szinte mind a 34 tartományban hajtottak végre hadműveleteket, egyedül Pandzssir úszta meg szórványos támadásokkal.

Nemrég a helyi vezetők kijelentették, hogy nem fogják elismerni a tálibokat az ország legitim uraiként.

A helyi ellenállást Ahmad Maszúd vezeti, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúd, a tálib ellenes küzdelem vezéralakjának a fia. Abdulla Abdulla egyébként Ahmad Sah Maszúd egyik közeli szövetségese volt.

Ahmad Maszúd a The Washington Post című amerikai lapnak nyilatkozva elmondta, hogy megvannak az erői egy hatékony ellenálláshoz. A hadúr a közösségi médiában gyakran mutatkozik Amrulla Száleh volt alelnökkel, aki Pandzssirba menekült és szintén ellenállásra szólított fel.

Szakértők ugyanakkor bizonytalanok abban, hogy milyen következményei lesznek ezeknek a bejelentéseknek.

„Az ellenállás egyelőre szóbeli, mert a tálibok nem próbálkoztak betörni a völgybe" - mondta el Gilles Dorronsoro, a párizsi Sorbonne egyetem politikatudományi professzora.

Kollégája a svédországi Lund egyeteméről, Abdul Sayed pedig felhívta a figyelmet arra, hogy a tálibok minden oldalról közrefogták a Pandzssir-völgyet.
Másrészt Ahmad Maszúdnak és Amrulla Szálehnek eltérőek, sőt összeegyeztethetetlenek a törekvései Dorronsoro szerint.