2024. április 25., csütörtök

Đerlek: Kötelezővé kell tenni az egészségügyben és oktatásban dolgozók számára az oltakozást

Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár szombaton a covid-igazolások bevezetését, valamint az egészségügyben és az oktatásban dolgozók oltakozásának kötelezővé tételét javasolta – írja az N1 hírportál.

A covid-igazolások bevezetése teljesen megalapozott. Sokkal tapasztaltabb és régebbi országok, amelyek figyelembe vették a személyes- és polgári jogokat, bevezették ezeket az okmányokat és jó lépésnek bizonyult. Miért ne lépnénk meg ezt mi is, mint állam? - mondta Đerlek a Prva televíziónak adott interjújában.

Elmondta, hogy ki kell használni a polgároknak a fertőző betegségektől való védelméről szóló törvényt, mivel a tanárok mindössze 50 százaléka oltotta be magát és ez komoly problémát jelenthet az oktatás kivitelezésében.

A válságstábnak komolyan el kell gondolkodnia, hogy az egészségügyben és az oktatásban dolgozók hogyan fognak belépni az intézményekbe. Katasztrofális lenne és megengedhetetlen, hogy az egészségügyi dolgozó megfertőzze páciensét, aki tegyük fel operálásra érkezik, vagy a tanár megfertőzné a diákját – mondta Đerlek.

Szavai szerint a törvény számos lehetőséget biztosít, de mégis erre a két csoportra kötelezővé kellene tenni az oltakozást.

Hozzátette, hogy az Exit és más fesztiválok jó példaként szolgáltak, mert az intézkedéseknek köszönhetően nem növekedett meg a fertőzöttek száma.

Nem egyezek azokkal a kijelentésekkel, miszerint ez büntetés lenne a beoltatlanok számára, ha az emberek felmutatják az oltási igazolást, vagy a koronavírusból való felépülést igazoló okmányt, illetve a negatív antigén tesztet – jelentette ki az államtitkár.