2021. október 24., vasárnap

Két újabb hazai fejlesztésű vakcinát engedélyeztek Kubában

Az új hazai oltásokról szóló hírt szombaton közölte a havannai vezetés. Ezzel összesen már háromfajta saját fejlesztésű oltóanyag alkalmazását hagyta jóvá a karibi szigetország.

A kubai hatóságok tájékoztatása szerint a Soberana 02 vakcina két dózisának és a Soberana Plus egy adagjának kombinációja 91,2 százalékos hatékonyságot mutatott a klinikai tesztelések harmadik fázisában.

A kubai gyógyszerfelügyeleti hatóság, a Cecmed pénteken hagyta jóvá a két védőoltás vészhelyzeti alkalmazását.

A Soberana 02-t Kuba közösen fejlesztette ki Iránnal. A teheráni hatóságok ezt az oltóanyagot Pasteurcovac néven engedélyezték vészhelyzeti felhasználásra.
Kuba júliusban már engedélyeztette Abdala nevű vakcinájának vészhelyzeti alkalmazását. Ez volt az első, Latin-Amerikában fejlesztett koronavírus elleni oltóanyag.

Az Abdala és a Soberana 02 vakcinák alapját a vírusból kivont proteinek képezik. A teljes körű védelem kialakulásához három oltásra van szükség.

Bár Kuba rengeteg tapasztalattal rendelkezik az oltóanyagfejlesztésben, az Abdala és a Soberana 02 hatékonyságára vonatkozó adatokat eddig még nem sikerült független forrásból ellenőrizni.

Az amerikai szankciók sújtotta ország jelenleg a járvány újabb hullámával küszködik, amit tovább súlyosbít az egészségügyi eszközök és gyógyszerek hiánya.

A Kubát és Iránt sújtó szankciók elvben nem vonatkoznak a gyógyszerekre és orvosi eszközökre, ám a gyakorlatban meggátolják a külföldi cégeket, hogy szerződést kössenek ezekkel az országokkal, a bankokat pedig abban, hogy végrehajtsák az érintett országokat érintő tranzakciókat.