2024. március 19., kedd

Vučić: Meg kell tanulnunk együtt élni a koronavírussal

Az államfő az enyhe járványügyi rendelkezéseket szorgalmazza – A kelet-szerbiai körútján bejelentette a Duna-menti főút teljes felújítását

A kelet-szerbiai utak felújításába 45 millió eurót fektetnek: jövő év júliusáig teljes egészében megújul a Duna-menti főút – jelentette be Aleksandar Vučić államelnök. A térség látogatásán megemlítette azt az ötletet is, mi szerint üveghidat építenének a Duna legkeskenyebb szakaszán. A 310 méter magas építmény Szerbiát és Romániát kötné össze, és jelentősen hozzájárulna ahhoz, hogy a régió Európa gyöngyszeme maradjon – mondta Vučić.

Az államfő ma a Golubac-Donji Milanovac út 55,5 kilométeres szakaszán végzett munkálatokat tekintette meg. Az 1,3 milliárd dinár értékű felújítást pár nappal ezelőtt kezdték meg, és a tervek szerint jövő áprilisban fejezik be. Az államfő kiemelte, hogy az év végéig befejezik a Donji Milanovac és Kladovo közötti szakasz korábban megkezdett felújítását is, így 2022 áprilisától júniusáig már csak egy 35 kilométeres útszakasz felújítására lesz szükség ahhoz, hogy új fényben ragyogjon az egész Duna-menti főút.

Vučić hangsúlyozta, hogy a kelet-szerbiai utakat fél évszázadon át csak foltozták, így nagyon rossz állapotban vannak. Mindezt azután mondta el, hogy meglátogatta a Tumane kolostort, ahol – szavai szerint – állandó jelleggel több ezer zarándok tartózkodik. „Kötelességünk biztosítani a jó utakat és a megfelelő infrastruktúrát ahhoz, hogy a szerbiai, montenegrói és Boszniai Szerb Köztársaságból érkező hívők minden gond nélkül eljussanak a zarándokhelyre” – mondta Vučić, aki beszédében kiemelte Kelet-Szerbia idegenforgalmi lehetőségeit is.

Újságírói kérdésre ugyanakkor elmondta, hogy a gazdaság fenntartása és a befektetések megvalósítása érdekében a válságstáb tagjait arra kéri, hogy minél enyhébb járványügyi rendelkezéseket foganatosítsanak.
– Nem vehetem el az epidemológusok munkáját, de kérem őket, hogy ne fogalmazzanak meg szigorú járványügyi rendeleteket. Kénytelenek vagyunk megtanulni együtt élni a koronavírussal. Tavaly márciusban még nem tudtuk, hogy mivel állunk szemben, de mára már hatékonyan tudunk küzdeni ellene a védőoltással. A probléma továbbra is az, hogy a polgárok 42-43 százaléka nem hajlandó felvenni a vakcinát, és így veszélyeztetik a lakosság többi részét is.

Az államfő újra felkérte az oltást elutasítókat arra, hogy vegyék fel a vakcinát. Kiemelte, hogy „rettenetesen aggódik a helyzet romlás miatt”. Az embereknek dolgozniuk kell ahhoz, hogy a megkezdett fejlődést folytatni lehessen: építeni kell az utakat és biztosítani az infrastruktúrát a gazdaság erősödéséhez, mert mindez a fizetések és nyugdíjak emelkedésének záloga – fejtette ki álláspontját Vučić.