2024. április 19., péntek
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Orosz kapcsolatok elmélyítése

A tartományi kormány küldöttsége dr. Zoran Gojković tartományi kormányfő-helyettes és egészségügyi titkár vezetésével az orosz Nyizsnyij Novgorodba látogatott, a város alapításának 800. évfordulója alkalmából.

– Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy eljöhettünk. Büszkék vagyunk a két ország baráti kapcsolatára. A tartományi kormány továbbra is igyekszik újabb együttműködéseket folytatni Oroszországgal, melyek hozzájárulnak a két ország közötti kapcsolatok javításához – mondta Gojković.

A látogatás első napján munkamegbeszélést tartottak az Oroszországi Föderáció Kereskedelmi-Ipari Kamarájának alelnökével, Dmitrij Kurochkinnal. A találkozón megvitatták Vajdaság és az orosz régió közötti együttműködés elmélyítését.

– Van mit ajánlanunk az orosz piacnak, Vajdaság egy fejlődőképes tartomány, amely rengeteg lehetőséget rejt magában, ha a gazdaságról és a turizmusról van szó. Szeretnénk az üzletembereinket összekötni Oroszországgal, illetve az itteni befektetőket tartományunkba vonzani – emelte ki Gojković.

A Vajdaság és Oroszország közötti külkereskedelmi csere 2020-ban 994 millió eurót tett ki, az idei év első felében pedig 417,6 millió eurót.

A küldöttség tagja, Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár ellátogatott a novgorodi Egyetemre. Az intézet vezetőségével az Újvidéki Egyetemmel való együttműködés megerősítésének lehetőségeiről tárgyaltak.

Gleb Nikitin, Nyizsnyij Novgorod régió kormányzójának meghívására a tartományi delegáció szombaton részt vesz a város alapításának 800. évfordulója alkalmából rendezett központi ünnepségen, melyen Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin is jelen lesz.

Aleksandar Sofić, a regionális fejlesztésért, régióközi együttműködésért és helyi önkormányzatért felelős titkár is a tartományi küldöttség tagja.