2024. április 24., szerda

Tamburafesztivál Újvidéken

Az eseményre számos országból érkeznek előadók

Az idei, 14. alkalommal megrendezésre kerülő Tamburafesztivál tegnap este, lapzárta után a már hagyományosnak mondható módon, kidíszített fiákereken ülő, tamburazenészek felvonulásával vette kezdetét. A menet a Novi Sad szállodától indult el az újvidékiek kedvenc fürdőhelye, a Strandnak az irányába. Hivatalosan Európa leghíresebb népzenei fesztiválja, valamint az ország legjobb idegenforgalmi rendezvénye szombatig tart, a versenyrészben öt tamburazenekar és tizenkét szólista fog versenyezni. Szerbián kívül Törökországból, Horvátországból, a boszniai Szerb Köztársaságból, Bosznia-Hercegovinából, Szlovéniából, Észak-Macedóniából, Montenegróból, Romániából és Brazíliából érkeztek résztvevők. A rendezvényt a városközpontban, valamint a Péterváradi várban tartják meg. Ez utóbbi helyszínen fellép majd többek között Vlatko Stefanovski és Saša Matić, a törökországi Anatóliai Fúvós Kvintett, a La Banda, a Velos, Branko Jovanović Baka és az Ifjú tamburareménységek zenekara is. A közönségnek az előző évekhez hasonlóan a fesztivál három estéje alatt lehetősége lesz élvezni a hazai és külföldi művészek játékát.

Jelena Pejčić, a fesztivál szervezőbizottságának tagja a bevezető felvonuláson székvárosunk központjában és a legforgalmasabb utcákon több száz tamburazenész közös játékával nyitotta meg ezt a jelentős fesztivált. – A tamburazenekarok ezt követően a Zmaj és a Duna utcában szórakoztatták a helyi polgárokat, valamint a vendégeket is. A tamburazene szerelmesei számára gazdag és tartalmas programot készítettünk, amely a hagyományok ápolására, valamint az új, korszerű alkotásra való ösztönzésre összpontosít – mondta Pejčić.

– A tamburások mindig különös légkört teremtenek, és szeretném a közönségemnek ajándékozni ezt a hihetetlen élményt. Együtt fogunk azon dolgozni, hogy ezt az estét felejthetetlenné tegyük – mondta Saša Matić énekes.

Az idei Tamburafesztivált a hatályban lévő járványtani intézkedések betartása mellett tartják meg. A látogatóknak oltási, vagy pedig a koronavírusból való felépülésről szóló igazolást kell magukkal hozniuk. Akik nem rendelkeznek ilyen dokumentumokkal, azoknak lehetőségük lesz a bejáratnál 400 dináros áron gyors antigéntesztet elvégezni. Az esemény első két napjára a belépés díjtalan, míg a záró estére a belépőjegy 500 dinárba kerül.