2024. március 28., csütörtök

Jelentkezzenek mammográfiára!

Ingyenes mellrákszűrés Magyarkanizsán és Horgoson

Mivel a rákos megbetegedések közül a nők körében a mellrák fordul elő a leggyakrabban, ezért nagyon fontos, hogy a 40 év feletti nők – az alapvető megelőzés érdekében – részt vegyenek mammográfiai vizsgálaton. Erre a szűrővizsgálatra most várakozás nélkül, akár egészségügyi biztosítás nélkül is lehetőség adódik a Magyarkanizsai Egészségházban.

A Tartományi Egészségügyi Titkárság és a magyarkanizsai önkormányzat támogatásával 2021. augusztus 30-ától (mindaddig, amíg igény mutatkozik rá) ingyenes megelőző mellrákszűrés lesz  a magyarkanizsai Egészségházban: Magyarkanizsán és Horgoson. A község többi településéről a szervezők biztosítják a jelentkezők szállítását a vizsgálat helyszínére. Jelentkezni máris lehet, így aki érdekelt, az mielőbb iratkozzon fel! Az akció részleteiről Gyólay Karolina, az egészségház igazgatója és Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere tartott beszámolót pénteken a Magyarkanizsai Egészségházban.

Az egészségház igazgatónője szerint ez kivételes alkalom, hogy helyi szinten minden 40 év feletti, magyarkanizsai nő elvégeztetheti a vizsgálatot.

– Azoknak a hölgyeknek a jelentkezését várjuk leginkább, akik még nem voltak mammográfiai ellenőrzésen, vagy nagyon régen voltak, mert a korai stádiumában, pont ezzel a vizsgálattal lehetséges gyorsan kiszűrni és teljes mértékű gyógyulást biztosítani a beteg számára – magyarázta Gyólay Karolina, aki elmondta, hogy a Vajdasági Klinikai Központ szakemberei végzik majd a szűrést. Az érdeklődők az alapadataikat a falvak egészségügyi rendelőiben vagy a helyi közösség irodájában adhatják le minden hétköznap, a Magyarkanizsai Egészségház pedig megadja számukra az időpontokat.

Az egészségház igazgatója elmondta, hogy az adatok szerint a negyven év feletti nők kilencven százaléka még sohsem vett részt ilyen megelőző vizsgálaton, s amennyiben kap is beutalót, időponthoz nehezen jut, mert ezt a kivizsgálást általában kórházban végzik, ezért is lényeges, hogy helyi szinten is elérhetővé tudták tenni.

Az akció több hétig tart, attól függően, hogy mennyien jelentkeznek.

A megelőző vizsgálatok során egyébként a hölgyek 5 százalékánál bukkannak valamilyen elváltozásra, de Gyólay szerint nem kell megijedni, mert ezek nem mindig rosszindulatúak.

– Ezért is fontos utána, egy további, szintén várakozás nélküli kivizsgálásra elmenni – hangsúlyozta a magyarkanizsai egészségház igazgatónője.

Fejsztámer Róbert kiemelte, hogy az önkormányzatuk számára fontos, hogy egy jó szakmai kapcsolatuk legyen az egészségüggyel, hiszen a polgáraik egészsége és egészségének a védelme az első helyen van.

– Ezért is csatlakoztunk a kezdeményezéshez, s pénzügyi és logisztikai szempontból is alátámasztjuk ennek a programnak a fontosságát – mondta.