2024. március 19., kedd

Egy koronavírusos beteget tartanak számon

Adán is felvehető a Covid–19 elleni védőoltás harmadik dózisa

Az Adai Egészségház oltópontján keddtől rendelkezésre áll a koronavírus elleni védőoltás harmadik dózisa, amelynek beadását már szerdán megkezdték az intézmény dolgozói. Dr. Balog András intézményigazgató elmondta, hogy az igénylők három vakcina közül választhatnak, számukra Pfizer-BioNTech, orosz és a kínai védőoltás áll rendelkezésre.

– A közegészségügyi intézet átirata alapján mi is megkezdtük a Covid–19 betegség elleni védőoltás harmadik dózisának beadását. Az első feltétel, hogy olyan személyek vehetik fel a védőoltás harmadik adagját, akik esetében legalább hat hónap elmúlt a második dózis beadásától. Ezek elsősorban azok a személyek, akik immunhiányos betegségben szenvednek, transzplantáció utáni állapotban vannak, illetve művesekezelésben részesülnek. Felvehetik a 70 évnél idősebb személyek, valamint azok a 60 évnél idősebbek, akik idősotthonok vagy szociális intézmények állandó lakói – magyarázta dr. Balog András. – Az egészségügyi dolgozók és a szociális intézmények alkalmazottjai, valamint azok a személyek, akik nemzetközi közlekedésben vesznek részt, valamint szerbiai állampolgárok és belföldön vették fel a védőoltást. Emellett felvehetik azok is, akik önként jelentkeznek a harmadik dózisra. Azzal a feltétellel, hogy már elmúlt hat hónap a második dózis beadása óta. A lakosság szabadon választhat, hogy melyik vakcinát venné fel. Rendelkezünk Pfizer-BioNTech, orosz és kínai vakcinával is. Természetesen az igénylőknek előtte jelentkezni kell az egészségházban, hogy kialakíthassuk a csoportokat, mert továbbra is a csomagolás nagyságához kötődik az oltás, hogy teljes csomagolást egyszerre el tudjunk használni, és ne legyen veszteség. Azok a személyek, akik potenciálisan felvehetik a vakcinát, az eUpravától kapnak értesítést, hogy lehetőségük van felvenni a harmadik dózist. Ezzel az értesítéssel kell jelentkezniük nálunk az egészségházban – közölte az egészségügyi intézmény igazgatója.

A járványhelyzet kielégítő Ada község területén – tudtuk meg dr. Balog Andrástól. Elmondta, hogy pillanatnyilag egyetlenegy regisztrált Covid–19-fertőzöttjük van, akinek az albániai nyaralásból hazatérve lett pozitív a tesztje. Az illetőnél a betegség enyhe lefolyású, és házi gyógykezelésen van, izolációban. Megjegyezte, hogy körülbelül egy hónappal korábban is regisztráltak egy koronavírusos fertőzöttet, aki a montenegrói nyaralásról tért haza. Az igazgató kiemelte, hogy a fertőzöttek közül egyik sem vette fel a Covid–19 elleni védőoltást, és hozzátette, hogy az adai Covid-ambulanciát átlagban naponta egy-két páciens keresi fel légzési eredetű tünetekkel, de negatívak a teszteredményeik.