2024. április 19., péntek

A színek az érzelmek eszközei

Naponta negyvenhét gyermek rajzolt és festett a szenttamási Kultúrotthon udvarában

A barátság mozgatja a Földet elnevezéssel augusztus 9-én indult és 13-áig tartott a szenttamási Kultúrotthon és Đorđe Ćorić képzőművész-mesterhallgató közös projektuma, amelynek fő célja a 7–14 éves gyermekek kreativitásának, szabad alkotókészségének támogatása, ezáltal pedig érdeklődési területük közvetlen úton történő bemutatása volt. A Kultúrotthon udvarában megtartott képzőművészeti műhelymunkára 47 gyermek jelentkezett.

− Az idei műhelymunkára készülve néhány alkalommal adódott olyan intuíció által vezérelt pillanat, amikor az eddig megrendezett többnapos alkotótábort magasabb szintre akartam emelni, azzal, hogy a gyerekek legyenek előtérben. Ők ugyanis rendelkeznek mindazzal, ami mi felnőttként mindannyian meg akarunk őrizni és ápolni életünk során, ezek pedig a tisztaság, a képzelet, az őszinteség, a szabadság és a játék, a kifejezés és a változatosság. Miközben dolgoztunk, már az első napon felvetődött a barátság fogalma. Szerettem volna tudni, hogy a mai gyerekek számára mit jelent a barátság, hogyan értelmezik ezt a fogalmat, és mi az, ami boldoggá teszi őket. Munka közben fokozatosan megnyíltak, majd lassan elkezdtük építeni a barátság kis oázisait, és a munka közbeni társalgás alatt ideológiai magyarázatot kerestünk arra, hogy a barátság hogyan mozgatja a bolygót – magyarázta a műhelymunka vezetője.

Szavai szerint sok gyermek egyfajta kritikus hozzáállást tanúsított azzal kapcsolatban, ahogyan bánunk egymással − ami rendkívül fontos számunkra, hogy elkezdjünk gondolkodni azon, hogyan javítsuk ki a rosszat és mi zavar bennünket. Mindez pedig a munkákon is visszatükröződött, hiszen a gyerekek különböző módon, saját véleményüket, gondolatukat rajzolták, festették le: hogyan nézünk ki, amikor magányosnak érezzük magunkat, és hogyan amikor boldogok vagyunk. Mindez pedig arra vezethető vissza, hogy a gyerekek érzik mindazt, ami körülöttük történik, és hogy a boldogság egyszerűségének fogalmáról sokat tanulhatunk tőlük.

Đorđe Ćorić kifejtette, személyes meggyőződése, hogy a gyerekek a színt az önkifejezés eszközeként alkalmazzák.

−A szín az érzéseik eszközévé vált, és a színek révén az érzelmek kifejeződtek a munka során. Számomra mindez siker, hiszen rajztanárként sikerült a színek jelentését átadnom a gyerekeknek, ugyanakkor én is sokat tanulok tőlük – fogalmazott.
Az alkotásokból augusztus 30-án a Kultúrotthon galériájában kiállítás nyílik.