2024. április 24., szerda

Texasban az orvosok csak a beoltottak kezelését helyezhetik előnybe

Amennyiben Észak-Texasban az intenzív osztályon elfogynak a fekvőhelyek, akkor lehetséges, hogy az orvosoknak muszáj lesz eldönteniük, hogy kinek fognak előbb segítséget nyújtani, a beoltottaknak, vagy a beoltatlanoknak – írja az N1 hírportál.

Az USA déli államaiban időközben folyamatosan növekszik az újonnan fertőzöttek és a kórházi kezelésre szorulók száma. Néhol már szabad ágy sincs az intenzív osztályokon, ezért számos egészségügyi kezelést is lemondanak, amelyeknek nincs közük a koronavírushoz.

Egyes kórházak kapacitása már meghaladta a 100 százalékot is, ezért a betegeket a folyosókon lévő ágyakra helyezik.

Texas államban idáig a lakosság csupán 43 százalékát oltották be, az egészségügyi hivatali személyek pedig csak abban reménykednek, hogy nem fog sor kerülni arra a helyzetre, amikor a beoltott pácienseket kell majd előnyben részesíteniük. A Forbes szerint azonban ez a forgatókönyv egyre valószínűbbnek tűnik.

Az orvosok logikája szerint a beoltott pácienseknek nagyobb esélyük van a túlélésre, ezért a nekik nyújtott elsőbbséggel több emberéletet menthetnek meg.

A Dallas területén működő orvosoknak már olyan javaslatokat adtak a hatóságok, miszerint a koronavírus elleni oltottságot triázsként is használhatják, vagyis rendkívüli esetekben eldönthetik a betegek sürgősségi besorolását és túlélésre való esélyüket.