2024. március 28., csütörtök

Új előírások várhatóak a tanévkezdéskor

Az oktatásügyi minisztérium elküldte az iskolák számára az új tanév kezdetére vonatkozó előírásokat – írja a B92 hírportál.

Az új tanév ezek szerint a megszokott rend szerint, szeptember 1-én veszi kezdetét. Az órák 45 percesek lesznek, az osztályokat pedig nem fogják szétválasztani, hanem a tagozatokon belül a diákok együtt ülnek majd az iskolapadokba.

Ezt követően figyelemmel kísérik a járványhelyzetet az oktatási intézményekben, az iskolák pedig a fertőzött gyerekek számától függően három zónába lesznek sorolva: zöldbe, narancssárgába és vörösbe.

A zöld színnel jelölt iskolák a megszokott rend szerint fognak működni, a narancssárgában lévőkben kombináltan folyik majd az oktatás, vagyis egyik nap az iskolában, a másik napon pedig otthonról hallgatják le az órákat a diákok. A vörös zónában lévő iskolák teljesen online oktatásra állnak át.

A zónákat a fertőzött diákok aránya alapján fogják meghatározni, vagyis a zöldbe a kevesebb, mint 5 százalék fertőzött tanulóval rendelkező iskolák kerülnek, a narancssárgába az 5 és 10 százalék közöttiek, míg a vörösbe a 10 százalékot meghaladó oktatási intézmények kerülnek.

Az oktatásügyi minisztérium által kidolgozott javaslatot az országos válságstáb elé terjesztik majd, amely a következő ülésén fog döntést hozni róla, ami az előzetes bejelentések szerint hétfőn, vagy kedden tartanak meg.