2024. március 29., péntek

Kisebb átkelő – gyorsabb átjutás

Ismét hosszú sorokkal számolhatnak a nyaralásról hazatérők

A hazatérő nyaralók és a Nyugat-Európába igyekvő vendégmunkások miatt ezen a hétvégén is torlódásokkal lehet számolni a határokon. A leghosszabb várakozás a szerb–magyar határszakaszon alakult ki. A police.hu portál adatai szerint a Magyarországra igyekvőknek pénteken a Horgos–Röszke autópálya-határátkelőhelyen három órát kellett várakozniuk. A szerbiai hatóság adatai szerint másfél órát várakoztak azok is, akik a szerb–macedón határszakaszon Preševónál léptek be Szerbiába, Gradinánál, a szerb–bolgár, valamint a szerb–montenegrói átkelőn pedig egy-egy órát vesztegeltek a személygépkocsik.
Horgosnál a Szerbiai Motorosszövetség (AMSS) adatai szerint a belépés lassabban, de fennakadás nélkül haladt, kilépéskor azonban – akár a nyári hétvégék többsége esetében – tegnap is hosszú sorokban, több sávban várakoztak az autósok. A szerb oldalon 90 percet kellett várakozni, de miután feltorlódtak „a senki földjén", további három órát kellett várni arra, hogy átlépjék a magyar határt is. A Horgos–Röszke kis határátkelőn gyorsabb volt az átlépés, de így is legalább egy órát kellett várakozni kilépéskor, miként a Királyhalom–Ásotthalom átkelőnél is. A Kelebia–Tompa átkelőhelyen két órát vesztegeltek az autók. A többi kis határátkelő nem volt 30 percet meghaladó várakozási idő.
Sorok torlódtak fel a szerb–horvát határszakaszon is. Batrovcinál kilépéskor is hosszú volt a várakozás, Horvátország irányából pedig több sávban vesztegeltek az autók. A szerb oldalon, az AMSS adatai alapján 30 percet, a hak.hr tájékoztató portál szerint pedig további 2 órát kellett várakozni Horvátországba való belépéskor.
A montenegrói határszakaszon is hosszú sorok alakultak ki Szerbiából kilépéskor és belépéskor is, de legtöbbször egy–másfél óra alatt elhagyhatták az utasok a határt. Elsősorban a hazatérő turistáknak kellett többet várniuk. Preševónál a várakozás a Szerbiába belépéskor átlagban 1,5 órás volt.
A forgalmat az is nehezíti, hogy a szerbiai utakon több helyen munkálatok folynak, így például a Miloš Veliki autópályán a Ljig–Takovo szakaszon Obrenovac irányában van forgalomelterelés. A Vlasotince –Leskovac útszakaszon aszfaltoznak a hétvégén, a Ruma és a Pećinci autóút-lejáratnál is karbantartási munkálatok miatt átterelik a forgalmat, lassítva azt. Belgrád környékén, a Surčin lejárattól az Ostružnica lejáratig csak a jobb oldali sávokat használják. Az Újvidék és Belgrád közti forgalmat az újonnan kiépített hídra terelik.