2024. április 24., szerda

Ahol a futóhomok a feketefölddel keveredik

Az MNT Szent István-napi központi ünnepségét tartományi jelentőségű ünnepként ülték meg

Cikkünkhöz képgaléria kapcsolódik, amely ITT érhető el.

Államalapító királyunk szentté avatásának évfordulójáról pénteken Újvidéken is megemlékeztek. Szent István napját a vajdasági magyarok mindig is sajátjukként ünnepelték, ám 2018 óta kiemelt tartományi jelentőségű ünnepként is nyilván tartják. Akkor hozott ugyanis rendeletet a vajdasági képviselőház a tartományi jelentőségű dátumok megállapításáról és ünnepélyes megjelöléséről, amelyek között szerepel a magyarok nemzeti ünnepe is – mutatott rá a Magyar Nemzeti Tanács által szervezett központi ünnepély jelentőségére Hajnal Jenő, az MNT elnöke.

Köszöntőbeszédében kiemelte, hogy Szent István hagyatékát ápolva a vajdasági magyarok a nemzeti közösségeket és azok nyelvét, kultúráját olyan isteni ajándékként fogják fel, amelynek megőrzéséért, ápolásáért és továbbörökítéséért felelősséggel tartoznak. „Ennek a felelősségnek hármas a kötődése: az egyik a szülőföld iránti szeretet és elkötelezettség, a másik a nemzeti összetartozás megélése és csodája, a harmadik pedig a szomszédos népek összefogása egy megújított keresztény világban – végleg rátalálva az együttműködés közös és békés útjára” – mondta Hajnal. Hangsúlyozta: a közös út egyik legékesebb példája az, hogy a tartományi kormány legrangosabb tisztségviselői és Igor Mirović tartományi kormányfő is évről évre együtt ünnepel a vajdasági magyarsággal.

A Magyar Nemzeti Tanács által szervezett központi ünnepségen elhangzott, hogy a Vajdaságban élő nemzetek közös építkezésének egyik jelképe az aracsi Pusztatemplom. Restaurálása és konzerválása, valamint örökségalapú fejlesztése az előttünk álló években itt, a Vajdaságban közös és édes terhünk lesz – mondta Hajnal Jenő. Beszédében kiemelte, hogy Szent István királyunk olyan alapokat fektetett le, amelyekre építve nemzetünk az elmúlt ezer év megpróbáltatásai közepette mindig újra igent tudott mondani a béketeremtő jóakaratra és a kölcsönös tiszteletre.

(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

– Mi, magyarok ugyanis – bárhol is élünk a nagyvilágban – olyan közösséget alkotunk, amelynek tagjai rendkívül fontosnak tartják, hogy Szent István emlékezetében és tiszteletében megfogalmazzák saját maguk magyarságát, általa pedig közösségünk egységét erősítjük. Szerencsére mindig vannak olyan emberi nagyságok, akiknek segítségével közösen rátalálhatunk a Szent István által megfogalmazott hűségre. A mi közös felelősségünk ezért nem is lehet más, mint épp ennek a ránk hagyományozódott hűségnek az őrzése. Ennek a hűségnek az őrzője Pásztor István elnök úr is, aki alig néhány órával ezelőtt vehette át a magyar államfő, a magyar kormányfő és az Országgyűlés elnöke kezéből Magyarország egyik legrangosabb kitüntetését, a Magyar Érdemrend középkeresztjét a csillaggal – tért ki a magyar állam augusztus 20-ai kitüntetésének jelentőségére Hajnal, aki egyúttal gratulált is a Vajdasági Magyar Szövetség első emberének. – Ahogyan eszméket és eszközöket csak az adott kor ismeretében szabad megítélni, úgy a politikai teljesítmény nagysága is jelentős mértékben függ attól, hogy az elért eredmény mennyire bizonyul időállónak. Erről a tartósságról és ragaszkodásról szól az a világ, ahol a futóhomok a feketefölddel keveredik, és ahol a Tisza megszelídült, hogy sokszínűvé tegye a tájat, ugyanakkor különössé és sajátossá azokat, akik a partjait lakták és lakják – fejtette ki gondolatait Hajnal Jenő.

A nemzeti ünnep alkalmából a vajdasági magyar közösség tagjait a tartományi kormány nevében Igor Mirović is köszöntötte. Beszédében elmondta, hogy a magyar nemzet ünnepe minden vajdasági lakos ünnepe is. Kiemelte, hogy az utóbbi évekre külön jellemző sikeres közös út bejárásohoz szélesebbkörű politikai jóakaratra volt és van szükség, amelyet a szerb és a magyar kormány vezetői teremtettek meg. Nincs alternatíva: a jövőben is ez az egyetlen járható út, amelyen a vajdasági nemzetek haladhatnak, együtt folytatva a megkezdett fejlesztéseket és beruházásokat – mondta a tartományi kormányfő. Hozzátette: a közös jövőnket továbbra is az egymás iránti tisztelet alapozza meg.

A központi ünnepségen az új búzából sütött kenyeret ft. mgr. Paskó Csaba kelebiai plébános, nt. Dolinszky Gábor, a Szerbiai-Vajdasági Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház püspökhelyettese, és nt. Orosz Attila bácskai református esperes áldotta meg. Az egybegyűltekkel együtt ünnepelt Deli Andor európai parlamenti képviselő, a VMSZ államtitkárai és köztársasági képviselői is. Az MNT központi rendezvényén több vajdasági kisebbség nemzeti tanácsának képviselői is tiszteletüket tették. Az ünnepi műsor hangulatát a zentai Mécsvirág együttes tette fennköltté.