2024. március 29., péntek
CSONOPLYA

Csődbe vitte a bank a Tepkost

A csonoplyai székhelyű Tepkos Kft.-re, Zombor egyik legjelentősebb mezőgazdasági vállalatára vonatkozóan október 18-án megkezdődik a csődeljárás a zombori Gazdasági Bíróságon. A vállalat bankszámlája 2020. december 21-étől folyamatosan zárlat alatt áll, így tartósan fizetésképtelen a hitelezői iránt. A csődeljárást a Credit Agricole Bank kezdeményezte a Tepkos 13,29 millió dináros tartozása miatt.

A csődbiztos felhívta a hitelezőket, hogy 120 napon belül jelentsék be az ügyben eljáró bíróságon, hogy mennyivel tartozik nekik a csonoplyai vállalat.
Az elmúlt évtizedben feltörekvő vállalatban egy éve robbant ki a botrány, amikor a munkások magukat „Becsapott dolgozók”-nak nevező csoportja arról értesítette a nyilvánosságot, hogy a Tepkos adósságai meghaladták az 500 millió dinárt. Néhány hónapra rá a vállalat aktív bankszámláinak zöme zárlat alá került, az akkor csaknem 99 millió dináros adósság miatt.

A Tepkos gazdasági bevétele 2019-ben megközelítette a 7,5 milliárd dinárt, ebből az összegből abban az évben 7,11 milliárdot el is költött.