2024. április 26., péntek

Az V. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom programja

Augusztus 28-án ötödik alkalommal szervezik meg Zentán a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozót és Sokadalmat. Az eseményt a budapesti Hagyományok Házával karöltve a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a vajdasági Hagyományok Háza Hálózat szervezi meg. Az esemény színes programmal várja a népzene, a néptánc és a népi kultúra iránt érdeklődőket.

A déli órák és a kora délután a gyermekeké, akik vetélkedhetnek és játszhatnak szabadtéren (rossz idő esetén a Sportcsarnokban). A Fűz Népi Játéktér népi ihletésű játékparkja várja őket közel 30 féle ügyességi játékkal és kézzel hajtható kosaras körhintával.

A programok változatossága kielégíti minden korosztály érdeklődését: kézműves és komplex foglalkozások, népi divatbemutató, mesemondás fiatalabb és felnőtt mesemondókkal, mesterség- és viseletbemutatók. Ugyanakkor be lehet kapcsolódni a néptáncoktatásba is, ahol Vajdaság és a Kárpát-medence kiváló néptáncosai tanítanak. A Folkkocsma népzenei koncertjei palettáján szerepel az Eszterlánc zenekar, akik a mezőségi népzene kiváló tolmácsolói. Az est kiemelkedő programja a Magyar Állami Népi Együttes Ezerarcú Délvidék című műsora, ami után közös, reggelig tartó mulatság, táncház veszi kezdetét.

A kirakodóvásár késő estig látogatható, a folkkocsmában reggeltől reggelig szól a zene, tart a jókedv, amit a rendezvény zenészei biztosítanak.

A szervezők emellett várják a 6 fős csapatok jelentkezését a Hencidától Bonchidáig elnevezésű vetélkedőre. A korhatár 10-16 év. Egy egyesületből/településről több csapat is nevezhet, viszont a tagság nem feltétel. A vetélkedőn az ügyesség, a néprajzi alapismeretek, a találékonyság kerül megmérettetésre. A nyertes csapat kiránduláson vehet részt.

A program délelőtt 11 órakor egy villámcsődülettel kezdődik, amely egy kis kedvcsinálóként szolgál a nap hátralevő részéhez. Ez a bemutató fél 12-kor a zenepavilonban folytatódik, délben pedig megkezdődik az igazi sokadalom a Sportcsarnokban és a Népkertben.

Fellépnek, tanítanak: Békésapáti T. Zsófia játszóházvezető, Bodros tamburazenekar, Both József és párja néptáncoktatók, Csalóka zenekar, Csíki Lóránt kézműves-mesemondó, Csörömpölő zenekar, Csuvárdity Tamara mesemondó, Duhaj zenekar, gombosi hagyományőrző néptáncosok, Flaman–Hézső citerakettős, Fokos zenekar, Juhász zenekar, Knézi Ramóna mesemondó, Kónya-Kovács Ottilia mesemondó, Mendicus tamburazenekar, Nagy Abonyi Szabolcs mesemondó, Németh Antal és párja néptáncoktatók, ifj. Ózsvár Péter kézműves oktató, Puskás Ferenc kézműves oktató, Rontó Márta mesemondó, Sári Adél kézműves oktató, Solymosi Alexandra kézműves oktató, Szabó Réka mesemondó, Szakács Tamás és Kovács Hanna néptáncoktatók, Szalai Klaudia mesemondó, Szalai Violetta mesemondó, Tokai Mónika kézműves oktató, Toldi István mesemondó, Torjai Zita Katalin játszóházvezető.