2024. április 16., kedd

Felújítják a vasúti átjárót

Elterelik a forgalmat a zentai Žitoprometnál

A tervek szerint már hétfőn el kellett volna kezdődnie a zentai Žitopromet malomnál lévő vasúti átjáró teljes körű felújításának, de a csaknem negyvenfokos hőség miatt elhalasztották a sínek felszedését, mert a nagyméretű hőtágulás miatt az acélsínek deformálódhatnak. A tervek szerint tíz napra, legfeljebb két hétre zárják le az átjárót, addig a gépjárműforgalmat elterelik a Tornyosi út felé. Az erre vonatkozó útjelző táblákat már korábban kihelyezték.

A tartományi közlekedésbiztonsági felügyelet már korábban elrendelte a sorompóval ellátott forgalmas vasúti átkelő – négy sinpáron kell áthaladniuk a járműveknek – teljes felújítását. Az évek során voltak kisebb javítások, aszfaltfoltozások, de az átjáró már annyira meg van rongálódva, hogy veszélyezteti a biztonságos közlekedést. A nehéz kamionok, pótkocsis traktorok, a nyerges vontatók csak nagyon lassan, billegő teherrel tudnak áthaladni a sínpárokon.

A tervek szerint kiegyenlítik, egy szintre hozzák az átjárót az ide vezető aszfaltúttal. Mivel a felújítás érinti a vasúti közlekedést is, a szabadkai Vojput Kft. és a Szerbiai Vasutak Rt. illetékesei megállapodtak a munkálatok közös kivitelezésében. Az átjáró alapját megerősítik, új aszfaltburkolattal és sínekkel látják el.

Az átmenő gépjárműforgalomtól eltérően a felújítási munkálatok idejére sem szűnik meg a vasúti személy- és áruforgalom. Két fázisban cserélik ki a síneket, amíg az első három sínpár felújítása tart, addig a negyedik vágányon tovább folyik a vasúti járműforgalom. Amikor lerakják az új síneket az átjáróban, akkor a már felújított három sínpár egyikén át közelítheti meg a személyvonat a zentai állomást. A vasúti közlekedésben nem várható fennakadás a felújítási munkálatok idején.