2024. április 19., péntek

Családi napra készülve

Mozgalmas nyár után, tevékeny ősz előtt a 3+ Nagycsaládosok Egyesülete

A rendezvény alkalmával biztosítják a tízórait és az uzsonnát, illetve az ebédet: marhapörköltet tésztával és káposztasalátával, ez utóbbit 250 dináros áron lehet beszerezni adagonként. Cservenák Kancsár Izabella, a házigazda egyesület igazgatóbizottságának elnök asszonya a családi napra érkezőket arra kéri, hogy hozzanak magukkal egy adag elengedhetetlen jókedvet, hogy fel tudjuk egymást tölteni a szürke hétköznapokra. Továbbá, hogy jelezzék részvételi szándékukat elnöküknél, Tót Gabriellánál a 060/58-14-544-es elérhetőségen, hogy megfelelő mennyiségű ételadaggal tudjanak készülni.

– Emellett, hogy az ebédet el tudják fogyasztani, hozzanak magukkal evőeszközt és edényt, mint ahogy az ivóvizet, üdítőt is mindenki magának biztosítja. A családi napunkra várjuk vendégségbe egyébként a környező községek családszervezeteit is, illetve a VANCSESZ tőlünk távolabb élő tagságát, mint ahogy kedves makói ismerőseinket is. A program lehetőséget ad majd arra, hogy pontot tegyünk a felsős gyerekeink felkészítésére a másnap, vasárnap, Péterrévén megrendezésre kerülő magyarság-ismereti vetélkedőre, aminek Szent István élete a témája – tudtuk meg Cservenák Kancsár Izabellától, aki beszámolt arról is, hogy a közelmúltban Makón jártak az ottani családszervezet meghívására.

– Tartalmas és hasznos, ugyanakkor pihentető napokat töltöttünk a 3+ tagságához tartozó családokkal együtt a Makói Nagycsaládos Egyesület meghívásának eleget téve július első napjaiban. Mi, felnőttek, részt vettünk a Délvidéki szülők szemináriuma elnevezésű rendezvényen, a gyerekek a zsonglőrködésbe is belekóstolhattak, aztán gumikerekű kisvasúton megismerkedhettünk Makó nevezetességeivel. Látogatást tettünk a családbarát, önfenntartóan és környezetbarát módon működő Hinkó-tanyán, egy apás program keretében a gyerekek ezt követően ellátogathattak a Maros menti kalandparkba, addig mi anyukák, a házigazdáinkkal egy képzéssel összekötött műhelymunkán vehettünk részt, ami a civil egyesületek fejlesztésével, a működésük alkalmával történő nehézségek kiküszöbölésével foglalkozott.

Makóról az ottani társszervezetük pályázati lehetőségekből beszerzett ajándékával, egy nagyobb kapacitású sablonvágó és kitűzőkészítő eszközzel tértek haza, ami eddig a kézműves foglalkozásaik, rendezvényeik előkészülete alkalmával hiányzó eszköz volt.

Cservenák Kancsár Izabellától az iránt is érdeklődtünk, hogy az előttünk álló időszakban milyen tervek megvalósításán dolgoznak.

– A múlt évben megkezdett honismereti táborunk folytatását szervezzük éppen. Átadtuk a megszervezéséhez elengedhetetlen pályázatunkat az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyik kiírására. Mivel ezt ősszel tudjuk lebonyolítani, a tanév miatt nem lehet bentlakós jellegű, így öt hétvégi alkalomra szóló történelmi előadássorozatként tudjuk megszervezni, majd a végén egy tartalmas kirándulást tervezünk – hallhattuk, mint ahogy azt is, hogy egy izgalmas, az anyaságot erősítő szellemiség mentén szervezett kétnapos, nemzetközi konferenciát is szeretnének lebonyolítani ősszel.

– AnyaTermészet – Szakmai kapacitásfejlesztés és jó gyakorlatok cseréje családokat támogató közösségek, alulról jövő kezdeményezések létrejöttének és működésének támogatására címmel szervezünk meg egy izgalmasnak ígérkező képzést makói és budapesti barátaink közreműködésével. Ez az anyaság szerepkörével átfogóan foglalkozó, az örömeit, a nehézségeit, a lelki megpróbáltatásait feldolgozó programunk a környékünkön egyedülálló és hiánypótló rendezvény lesz október közepén. A kurzus elvégzése után képesítést nyerhetnek a résztvevők, hogy ők maguk is vezethessenek úgynevezett anya-körös foglalkozásokat – mondta el Cservenák Kancsár Izabella, aki ehhez kapcsolódóan még elárulta, hosszabb várakozás után a közelmúltban jutott a tudomásukra, hogy a tartományi szervek pozitívan bírálták el az egyik pályázatukat, így további 60 ezer dináros eszköz áll a rendelkezésünkre – a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság a Bácska szívében című könyv eladásából származott 50 ezer dináros felajánlás, és a helyi közösség támogatása mellett, hogy lebonyolítsák az anyaság intézményét erősítő programjukat, ezért azt kétnaposra tudják bővíteni.