2024. április 24., szerda

A vajdasági kovász

Kiskároly Sándor topolyai pékmester adományozza a kovászt a Magyarok Kenyeréhez

Az idén 11 éves Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági program újabb mérföldkőhöz érkezett, ugyanis a Magyarországon és a Kárpát-medencében élő magyar gazdáknak hála a program első évében összegyűjtött 10 tonnát egy évtized alatt sikerült százszorosára növelni, hiszen a búzaadomány tavaly már az 1100 tonnát is meghaladta.

A több ezer gazda által felajánlott búzát idén ünnepélyes keretek között Ópusztaszeren öntötték össze – az új kenyér további összetevői is nemzeti összefogással érkeztek a történelmi helyszínre: a só az erdélyi parajdi sóbányából, a víz Kárpátaljáról, a Fekete-Tisza forrásától, a kovász pedig immár néhány éve Vajdaságból, Topolyáról, Kiskároly Sándor pékségéből.

Kiskároly Sándor a frissen sült cipók előtt, kezében a kovásszal  (Fotó: Herceg Elizabetta)

Kiskároly Sándor a frissen sült cipók előtt, kezében a kovásszal (Fotó: Herceg Elizabetta)

A topolyai Top Pek pékség tulajdonosa elmondta lapunknak, hogy a kemencében sült cipókban, kiflikben, perecekben és egyéb péksüteményekben is jelentős szerepet játszik a kovász:

– Szeretem a hagyományos dolgokat, a kemencében sült különböző ínyencfalatokat. A pékségben kovászos kenyereket készítünk hagyományos módon, tehát parasztkemencében sütjük meg, ahol fával tüzelünk.

Hanyadik alkalommal vesz részt a Magyarok Kenyere jótékonysági programban?

– Legelőször négy vagy öt évvel ezelőtt keresett fel Zentáról Nagy Miklós – a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke, akkor Mohácsra mentünk, oda vittük a kovászt. A mohácsi ünnepség nagyon szép volt, egy vízimalomnál történt az egész műsor – összeöntötték a búzát, amiből lisztet csináltak, majd szétküldték a rászoruló magyar családok és gyerekek számára. Akkor személyesen vettem részt az ünnepségen, az idén sajnos erre nem volt lehetőség. Nagyon jó érzés adni és részt venni egy ilyen kezdeményezésben!

Hogyan készül a kovász?

– A kovászt nagyon egyszerű elkészíteni, az tulajdonképpen egy savanyú tészta. Az elkészítése úgy történik, hogy egyenlő arányban keverünk össze vizet és lisztet, ezt szobahőmérsékleten valahova félretesszük egy edénybe, amelyet nem fedünk le – ez a kovász megfertőződik a levegőben levő baktériumokkal vagy gombákkal, és elkezd erjedni.

Hány liter kovászt küldött a programra?

– Idén három litert küldtem a Magyarok Kenyere jótékonysági programra, azért, hogy könnyű legyen a szállítása. A kovászt nagyon könnyű gyarapítani, de nagyon sokat kell foglalkozni vele és vigyázni kell rá – naponta legalább egyszer kell etetni, ami azt jelenti, hogy ismét egyenlő arányban adunk hozzá lisztet és vizet, amit jól összekeverünk, tulajdonképpen ez tartja életben – azoknak a gombáknak enni kell, hogy tovább tudjanak fejlődni, mert ők végzik az élesztőnek a munkáját a tésztában – nyilatkozta Kiskároly Sándor, a topolyai pékség tulajdonosa.

 A Kárpát-medencei magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogásának ma már szimbolikus jelentősége mellett tényleges súlya, konkrét eredménye is van. A több mint 1100 tonna adományból  csaknem 700 tonna liszt készülhet, és ez jut majd el mintegy hatszáz civil szervezet közreműködésével rászoruló gyermekekhez, családokhoz, idős emberekhez.

A búzaadományok gyűjtése egészen augusztus 20-ig tart, Magyarországon 96, külhonban pedig további mintegy 170 helyszínen fogadják a felajánlásokat, az adományozott búzát pedig anyaországi és határon túli magyar malmokban őrölik majd meg.