2024. április 25., csütörtök

A véradás jó hatással van az egészségre

Óbecsén tartott önkéntes véradási akciót a Vajdasági Transzfúziós Intézet

A tartomány településeit járja a héten a Vajdasági Transzfúziós Intézet mobilcsapata, tegnap többek között Óbecsén volt véradási akciójuk. Sandra Milićev Vasconcelos hosszú külföldi tartózkodás után tért vissza a szülővárosába, ahol folytatja a véradás családi hagyományát.
– Az édesapám, Perica Milićev régóta véradó, és miután én is hazaköltöztem külföldről, rájöttem, hogy milyen fontos mások megsegítésére vért adni. Mivel az édesapám az életkora miatt már nem lehet véradó, én szeretném folytatni ezt a hagyományt, pedig én félek a tűtől. A testvérem is elkötelezett ebben a témában – mondta el érdeklődésünkre Sandra Milićev Vasconcelos.

Nem sokan mondhatják el magukról, hogy több mint száz alkalommal adtak már vért. A 62 éves Milosav Jovanović egy közülük, és tegnap is ott volt a Városi Színház próbatermében.
– Amióta csak lehet, azaz 18 éves korom óta adok vért, és a nyilvántartás szerint ez most a 110. alkalom. Azért adok vért, mert azt gondolom, hogy ezzel valakinek tudok segíteni, nekem pedig nem árt, csak használ – jelentette ki a jubiláló véradó.

Az orvosok szerint a véradás valóban több egy humánus cselekedetnél: általa megfiatalodik a szervezet és több betegség kockázata is csökken.
– Véradással serkentjük a csontvelősejteket új, egészségesebb sejtek termelésére, ezáltal a szervezetünk is megfiatalodik. A véradás csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, elsősorban az érelmeszesedés kockázatát is. Az sem mellékes szempont, hogy a véradók bármikor leellenőrizhetik nálunk a vérképüket, emellett elvégzünk egy általános vizsgálatot is, így észrevesszük, ha valamilyen egészségügyi gond lenne – mondta el dr. Neda Kocić, a Vajdasági Transzfúziós Intézet orvosa.

Az előírások szerint véradó lehet minden olyan egészséges, 18 és 65 év közötti személy, akinél orvosi vizsgálattal és a vérkép ellenőrzésével megállapítható, hogy a véradás nem veszélyezteti sem őt, sem azt a személyt, aki majd a vért kapja. Vért adhat a Covid–19 ellen beoltott személy, de a fertőzésen átesett személy is.