2024. április 25., csütörtök

Világos Adriana U20-as világbajnok!

Sportpályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el Világos Adriana, aki viszontagságos körülmények között, nem is elsőszámú esélyesként megnyerte a gerelyhajítószámot a kenyai Nairobiban zajló U20-as atlétika-világbajnokságon.

Mint azt az U20-as Eb-t követően lapunknak adott interjújában a kishegyesi versenyző elmondta, az ellenfelek közül az őt Tallinnban is legyőző görög Elina Cengkótól, valamint a kubai Yiselena Ballar Rojastól tartott a legjobban, hiszen csak nekik hármuknak van 60 méter körüli dobása a 600 grammos gerellyel.

A 14 fős mezőnynek nem rendeztek selejtezőt, egyből a döntőre álltak ki csütörtök délután, ahol szakadó eső fogadta őket. Ennek ellenére Adriana legelső próbálkozása rögtön nagyon messzire szállt: a 61,46 m nemcsak egyéni rekordot, de a világ idei legjobb U20-as eredményét is jelentette, aminek a fő riválisok sem tudtak a közelébe kerülni. Az erősödő csapadék miatt két sorozat után esőszünetet rendeltek el, és két óra is eltelt, mire a gerelyhajítók visszatérhettek a pályára. Adrianát ez nem zavarta meg, egyenletesen erős eredményekkel folytatta: 58,95 m, 58,25 m, 59,51 m, 58,18 és 56,28. Cengko utolsó dobásával került a legközelebb, de az 59,60 m is csak a második helyre volt elég, míg Ballar Rojas 55,48-cal lett harmadik. Mindez azt jelentette, hogy a szerbiai lány az első sorozatban, esőben elvégzett dobásával végig a tabella élén maradt és 17 évesen megnyerte a 20 év alattiak számára kiírt világbajnokságot!