2024. március 19., kedd
KERÉKPÁROZÁS – VUELTA A ESPAÑA

Bukás és trikócsere

Kísértetiesen hasonlított a Vuelta nyugalmas negyedik szakaszához a szerdai ötödik, amely Madridtól délkeletre vezetett Albacete irányában. Ismét egy közepes hosszúságú táv (184,4 kilométer) várt a mezőnyre, ráadásul még kevesebb szintemelkedést kellett teljesíteni, csak az útvonal első negyedében volt néhány kisebb, kategorizálatlan emelkedő, az etap jelentős része nyitott, szélvédetlen tájon haladt.

A szökést újfent a három spanyol szabadkártyás prokontinentális sor egy-egy bringása alkotta, Oier Lazkano (Caja Rural–Seguros RGA), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel–Euskadi) és Pelayo Sanchez (Burgos–BH) triója néhány kilométerrel a szakasz ellövése után távolodott el, és legfeljebb 7 perces előnyt tudott felépíteni, ráadásul negyven kilométerrel a vége előtt Sanchez, hússzal később pedig Azparren is leszakadt, így még kevesebb esély maradt a magányos Lazkano hazaérésére, akit hamar be is fogtak. Az utolsó harmincason belül többször felmerült, hogy szét lehet szakítani a sort az oldalszélben, de a légmozgás nem volt elég erős – aztán épp amikor kezdtek megnyugodni a kedélyek, hatalmas bukás történt a mezőny elejében, amely több vezéráldozatot is követelt, hiszen az összetett éllovas Rein Taaramäe és a dobogóesélyes Romain Bardet is esett és lemaradt. Az észt elveszítette a piros trikót, amely a francia Kenny Elissonde-ra került. A szakaszt meglehetősen kaotikus mezőnyhajrá után a második szakasz után duplázó belga Jasper Philipsen nyerte.

Végeredmény, 5. szakasz (Tarancón–Albacete, 184,4 km): Jasper Philipsen 4:24:41 óra, Fabio Jakobsen, Alberto Dainese, Juan Sebastián Molano, Pieet Allegaert a. i. stb. Az összetett állása: Kenny Elissonde 17:33:57 óra, Primož Roglič +5, Lilian Calmejane +10, Enric Mas +20, Miguel Ángel López +26 mp stb.