2021. november 28., vasárnap
KERÉKPÁROZÁS – VUELTA A ESPAÑA

Bukás és trikócsere

Kísértetiesen hasonlított a Vuelta nyugalmas negyedik szakaszához a szerdai ötödik, amely Madridtól délkeletre vezetett Albacete irányában. Ismét egy közepes hosszúságú táv (184,4 kilométer) várt a mezőnyre, ráadásul még kevesebb szintemelkedést kellett teljesíteni, csak az útvonal első negyedében volt néhány kisebb, kategorizálatlan emelkedő, az etap jelentős része nyitott, szélvédetlen tájon haladt.

Philipsen vasárnap után ismét ünnepelt
Philipsen vasárnap után ismét ünnepelt

A szökést újfent a három spanyol szabadkártyás prokontinentális sor egy-egy bringása alkotta, Oier Lazkano (Caja Rural–Seguros RGA), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel–Euskadi) és Pelayo Sanchez (Burgos–BH) triója néhány kilométerrel a szakasz ellövése után távolodott el, és legfeljebb 7 perces előnyt tudott felépíteni, ráadásul negyven kilométerrel a vége előtt Sanchez, hússzal később pedig Azparren is leszakadt, így még kevesebb esély maradt a magányos Lazkano hazaérésére, akit hamar be is fogtak. Az utolsó harmincason belül többször felmerült, hogy szét lehet szakítani a sort az oldalszélben, de a légmozgás nem volt elég erős – aztán épp amikor kezdtek megnyugodni a kedélyek, hatalmas bukás történt a mezőny elejében, amely több vezéráldozatot is követelt, hiszen az összetett éllovas Rein Taaramäe és a dobogóesélyes Romain Bardet is esett és lemaradt. Az észt elveszítette a piros trikót, amely a francia Kenny Elissonde-ra került. A szakaszt meglehetősen kaotikus mezőnyhajrá után a második szakasz után duplázó belga Jasper Philipsen nyerte.

Végeredmény, 5. szakasz (Tarancón–Albacete, 184,4 km): Jasper Philipsen 4:24:41 óra, Fabio Jakobsen, Alberto Dainese, Juan Sebastián Molano, Pieet Allegaert a. i. stb. Az összetett állása: Kenny Elissonde 17:33:57 óra, Primož Roglič +5, Lilian Calmejane +10, Enric Mas +20, Miguel Ángel López +26 mp stb.