2024. április 19., péntek

Đerlek: A koronavírus delta variánsa domináns az országban

Szerbiában a fertőzések mintegy 95 százalékát a koronavírus delta variánsa okozza, további aggasztó ténynek számít, hogy a polgárok oltottsági aránya alig haladja meg az 50 százalékot – írja a B92 hírportál.

Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár elmondása szerint nem volt várható, hogy a negyedik hullám már augusztusban megjelenik. Szavai szerint jelenleg növekszik a fertőzöttek és a kórházi kezelésre szorulók száma, de az egészségügyi rendszer készen áll erre a helyzetre.

Az elhelyezéssel, a kapacitással, a szakemberekkel és a gyógyszerekkel kapcsolatosan reményeim szerint elegendő lesz a három covid-kórház, Kruševacon, Batajnicán és Újvidéken, ahol a munkálatok várhatóan szeptemberben befejeződnek – mondta Đerlek.

Elmondta, hogy a B terv is készen áll, mely szerint egyes kórházakat ismét covid-rendszerre állítanának át.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy enyhítsük a károkat, amelyeket a negyedik hullám okozhat és amely már folyamatban is van. A delta variáns már 95 százalékban jelen van. Aggaszt a beoltott polgárok aránya is, amely alig haladja meg az 50 százalékot – jelentette ki Đerlek.

Hozzátette, hogy nemrégiben meglátogatta a batajnicai covid-kórházat, ahol a betegek több, mint 90 százaléka beoltatlan fiatal, akik utazásokról tértek haza.

Megvárjuk a jövő hetet, amikor valószínűleg összeül majd a válságstáb. Az intézkedések már hatályban vannak és azok betartásával már nem is kellene mást tennünk. Viszont a koronavírus ellen a leghatékonyabb intézkedés az oltakozás és ezt a vizsgát sajnos nem tettük le – mondta Đerlek.