2024. március 28., csütörtök

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Magyarország miniszterelnöke a külhoni magyarságért végzett áldozatos tevékenységet 1995 óta díjazással ismeri el, melyet a magyar államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából adnak át. Idén a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat augusztus 19-én Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adták át a Karmelita Kolostorban.

Államalapító Szent István fundamentuma a megmaradásunkat jelenti, nekünk pedig ma is az a küldetésünk, hogy országépítők legyünk – mondta el Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az állami ünnep alkalmából.A politikus szerint mindenkinek ott kell országépítőnek lennie, ahová a gondviselésállította, legyen az a Vajdaság, Kárpátalja, a Felvidék vagy bármelyik része a világnak.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott: a magyar nemzet mindig akkor volt sikeres, ha hűséges volt a Szent István-i örökséghez és akkor jutott vakvágányra a történelemben, ha ettől az úttól akár jobbra, akár balra letért.

Vajdaságból a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület, a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület és a Hét Nap hetilap kapott díjat. Kiemelendő még, hogy a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ Pásztor István, a VMSZ elnökének javaslatára külön elismerő oklevelet kapott.

A díjazottaknak Pásztor István is gratulált legutóbbi Facebook-bejegyzésében.