2024. április 23., kedd

Nem fog megdrágulni a gáz és az áram

Zorana Mihajlović bányászati és energetikai miniszter kijelentette, hogy a gáz nem fog megdrágulni az év végéig, a villanyáram drágításáról pedig jelenleg nem is gondolkodnak és nincs is szükség rá – írja a 021.rs hírportál.

– A kőolaj ára a világpiacon hatalmas méreteket öltött, de nálunk a gáz ára nem fog megdrágulni az év végéig, mivel hosszú távú szerződésünk van a Gazprom vállalattal – mondta Mihajlović. A gáz áráról egyébként Dušan Bajatović, a Srbijagas vezérigazgatója is nyilatkozott.

A derivált kőolajárakkal kapcsolatban elmondta, hogy az állam a saját oldaláról nem fogja megemelni az árakat, de ugyanakkor nem lehet kihatással a világpiaci árakra, amelyek az elmúlt két hónapban 50-ről 70 dollárra emelkedett hordónként.

A villanyáram drágításával kapcsolatban kijelentette, hogy jelenleg nincs igény erre a lépésre és nem is gondolkodnak rajta.

– Sokkal fontosabb, hogy az elkövetkező években csökkentsük a villamos- és a hőenergia fogyasztását, ezáltal pedig hozzájáruljunk a zöld energián keresztül az alacsonyabb összegű számlákhoz – mondta Mihajlović.

Kihangsúlyozta, hogy a Niš és Szófia közötti gázvezeték kiépítésének kezdete az év végén várható és előreláthatólag 2023-ban fejeződik be.