2024. április 23., kedd

Hatmillió dinár festményekre

A tartományi kormány számára fontos a kulturális javaink megőrzése

A tartományi kormány valamennyivel több mint hatmillió dinárért vásárolt meg 89 képzőművészeti alkotást, amelyek korábban a csődbe jutott Vajdasági Fejlesztési Bank tulajdonában voltak. A képek egy részét a tartományi kormány épületének dísztermében állították ki.

– A gyűjtemény a XX. század második fele legjelentősebb szerb művészeinek fetményeit tartalmazza, mint például Boško Petrović, Zdravko Mandić, Olja Ivanički, Mersad Berber, Sava Stojkov, Vladimir Veličković, Mića Mihajlović, Ivan Križan, akik mellett sok más ismert művész alkotásai is megjelennek – mondta Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár.

A titkár szerint nagyon fontos a kulturális örökségünk védelme.

– Lényeges, hogy megőrizzük a kulturális javainkat saját magunk és az utódaink számára. Titkárságunk eltökélt szándéka a kulturális örökségünk megvédése és megőrzése itt Vajdaságban, hiszen ezek az alkotások őrzik az identitásunkat, hagyományainkat, kultúránkat. A 89 műalkotásal együtt a tartományi kormány tulajdonában immár több mint 600 alkotás van – tette hozzá Dragana Milošević, majd kiemelte, a Vajdasági Múzeummal együttműködve hamarosan megkezdik a tartomány területén található összes ingó műtárgy listájának kidolgozását.