2022. december 2., péntek

Meneküléstől a szabadulásig

Halász Rita: Mély levegő

Samantha French Breakthrough II. című festményén egy fiatal nő arca látható, miközben a víz alá merülve légbuborékok veszik körül. A szeme csukva, arca feszült, a vízen átjutó napsugarak árnyékot vetnek a bőrére. A testhelyzetéből úgy tűnik, mintha a felszín felé törekedne, de nem egyértelmű, hogy sikerülhet-e neki. E festmény kapott helyet Halász Rita Mély levegő című, első regényének borítóján, remekül ábrázolva azt a léthelyzetet, amelyben a könyv főhőse, Vera vergődik. A harmincas éveiben járó, kétgyerekes nő ugyanis éppen a házasságából készül kilépni. A történet nyitóképében egy autó araszol a budapesti forgalomban. Benne a férje agressziója elől menekülő Vera, két óvodás korú kislányával, a volánnál pedig Vera apja, aki befogadja lányát és unokáit, amíg a helyzetük nem rendeződik. A szituáció azonban nem egyszerű, hiszen Verát a férje, Péter, immár nemcsak verbálisan, hanem fizikailag is bántalmazta, ezzel megadva a végső lökést az asszonynak ahhoz, hogy megpróbáljon kilépni a számára fullasztó kapcsolatból. Menekülési útvonala értelemszerűen a szüleihez, pontosabban elvált édesapjához vezet, és a valamikori lányszobájába visszatérve, gyerekeivel osztozva a szűkös téren, megpróbálja átgondolni, mi, mikor és miként romlott el, ahogyan azt is, merre tovább.

Jelenkor, Budapest, 2020, 200 oldal

Halász Rita pergő, jelen idejű történetben beszéli el főhőse, Vera kálváriáját, s a nő múltjából, a férjéhez fűződő kapcsolatából csak annyit mutat be, amennyi a megértéshez szükséges. Vera gondolatai, nézőpontja bontakozik ki előttünk, s nyilvánvalóvá válik, hogy a közgondolkodással ellentétben nemcsak peremlétben, rettenetes családi háttér és életkörülmények között eshetnek meg rossz dolgok, hanem egy átlagos, középosztálybeli családban is történhet erőszak, bántalmazás. Mint Veráék családjában, ahol a férj értelmiségi, művészi beállítottságú, jóképű férfi, a feleség művelt, csinos, tehetséges. Kezdetben előttük a karrier, a siker, a szabadság. Semmi nem korlátozza őket vágyaik megvalósításában, ám mégis úgy alakul, hogy apránként lemondanak a céljaikról, a művészi alkotómunkáról, és maguk alá temetik őket a hétköznapok és a gyerekek körüli feladatok. E frusztráló helyzetben pedig már csak egy lépésnyire van az agresszió. Nem előrelátható ez a lépés, bár a férj zsarnoki magatartása kezdettől fogva rosszat sejtet, hiszen saját erkölcsi, magatartásbéli, vallási és nevelési elveit erőlteti a feleségére, a gyengeségeivel szemben pedig elítélő. A házasságuk így lassan eljut az idilltől a romlásig, amelyből az asszony egy ponton túl már csak menekülni szeretne. Ahhoz azonban, hogy Vera a meneküléstől eljusson a szabadulásig, le kell győznie a függőségeit. Függését a férjétől, a szüleitől, a társadalmi elvárásoktól, saját rossz beidegződéseitől, sőt a kokaintól is, hiszen döntenie kell: vagy leszokik a drogról, vagy önmagából kivetkőzve ő maga is bántalmazóvá válik. A kokainfüggőség tematizálásával Halász Rita érzékelteti, hogy főhőse, Vera, nem idealizált áldozattípus, hanem összetett, esendő karakter, aki belesodródik a függőségi helyzetbe. Ez pedig bárkivel megeshet, különösen azzal, akinek törés következik be az életében, hiszen a kísértés ott van a mindennapjainkban, legyen szó legális (cigaretta, kávé, alkohol), vagy illegális (kábítószerek) élvezeti szerekről.

Halász Rita rendkívül olvasmányos regénye nem szolgáltat igazságot senkinek, nem moralizál: Péter nem a megtestesült gonosz, a gyerekek nem mindig szeretnivalók, a nagyszülők és a barátok nem szolgálnak kizárólag bölcs tanáccsal, Vera nem mintaanya. Átlagos, hús-vér karakterek, aktív része(se)i Vera szabadulástörténetének, amely egy évet ölel fel az első szabadulási kísérlettől a válóperi tárgyalásig, a saját lakásba költözésig és a padlóról való feltápászkodásig. Mindannyian a maguk módján hátráltatják vagy segítik Verát abban, hogy az új élethez szükséges helyes légzést, megfelelő testtartást, jó tempót megtanulja, és ezáltal biztonságban a felszínen tudjon maradni, miként a jó úszók a vízben. Csak előtte még vennie kell egy mély levegőt.