2024. április 25., csütörtök

Javuló gazdasági jóslatok

A tervezett 6 helyett akár 6,5 százalékos GDP-arányos növekedés várható az idén

A Szerb Nemzeti Bank módosított a korábbi előrejelzésén, és a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékos növekedése helyett most 6,5 százalékos növekedést jósol az év végéig – jelentette be Jorgovanka Tabaković. Az országos pénzintézet kormányzója az infláció mértékét elemző augusztusi jelentést tegnap ismertette a közvéleménnyel.

Tabaković az államvezetéshez hasonlóan hangsúlyozta, hogy Szerbia gazdasága a világjárvány következményei ellenére is erősödik, ami az időben és megfelelő módon érvényesített gazdaságélénkítő csomagoknak köszönhető. A bankkormányzó emlékeztetett arra is, hogy a GDP-t már 2021 első negyedében sikerült visszaállítani a járvány előtti szintre, azaz három hónappal előbb, mint ahogyan tervezték. A növekedés azóta is folyamatos, és a második negyedévben 13,4 százalékos évközi emelkedést jegyeztek. Mindeközben a kockázatelemzés nem mutatott jelentősebb eltéréseket, így az előzőleg feltételezett 6 százalékos növekedés helyett akár 7-re is emelkedhet a bruttó hazai termék gyarapodása – magyarázta a nemzeti bank elnöke.

Tabaković szerint a növekvő gazdasági mutatókat alátámasztja az is, hogy az infláció mértéke Szerbiában jóval alacsonyabb, mint a régió más országaiban. A világpiac ingadozása ugyanis a nafta, az elsődleges mezőgazdasági termékek és egyéb fogyasztói cikkek globális drágulásához vezetett, aminek következtében az infláció növekedését szinte a világ összes országa jegyzi. Szerbiában májusban tetőzött, amikor elérte a 3,6 százalékos általános áremelkedést, de az elkövetkező két hónapban már visszaesett 3,3 százalékra, és azóta is folyamatosan csökken – mondta a bankkormányzó, aki a következő időszakra további javulást jelentett be. Tabaković az elemzésekből arra következtet, hogy az év második felében az infláció mértéke az elsődlegesen előrejelzett határok között marad, azaz 3 százalék körül állapodik meg.

A bankkormányzó kiemelte azt a hosszú távú előrejelzést is, miszerint az elkövetkező pár évben a nagy értékű befektetések több mint 26 százalékban hozzájárulhatnak a nominális bruttó hazai termék növekedéséhez, majd várhatóan hosszú ideig megállapodhatnak ezen a magas értéken – vázolta a pozitív kilátásokat Tabaković.