2024. április 24., szerda

Zombor Szerbia legszebb városa

A Telegraf olvasói szerint

A Telegraf napilap megkérdezte olvasóit, hogy szerintük melyik város a legszebb Szerbiában. A körkérdésre 2366 válasz érkezett be, ebből 17,84 százalék Zombort választotta, ezzel a város el is vitte a pálmát. Újvidék a második helyen végzett, Belgrád harmadik lett. Szabadka az előzőkhöz képest óriási lemaradással lett negyedik.

Meglepő Zombor népszerűsége, hiszen elkerülik a forgalmas közutak, vasúti központ jellegét régen elveszítette, nem rendelkezik olyan idegenforgalmi kínálattal, hogy a turisták hosszabb időt töltenének a városban.

Vonzó lehet, hogy Zombort bár egy évszázada a parkok városának nevezik. Ehhez nem csupán négy parkja (Hősök parkja, Ivo Lola Ribar park, November 29. park és az Újszelencse park) járult hozzá, hanem négy kiserdeje, (Sikara, Rokovci, Lóversenytér, Petrova gora), a város fasorai, hatalmas zöldövezetei, apró ligetei, díszcserjéi és sövényei egyaránt, így akár azt is mondhatnánk, a város voltaképpen egyetlen nagy park. Beszédes adat, hogy a városban húzódó fasorok hossza egy kilométerrel nagyobb a város utcáinak hosszánál.

Ennek az óriásparknak a közepén áll a történelmi Megyeháza, az egykori Bács-Bodrog vármegye közigazgatásának székhelye. Az impozáns épület a hajdani Városházával együtt a város jelképévé vált. Itt látható az ország legnagyobb méretű olajfestménye, Eisenhut Ferenc műve, a milleniumi ünnepségre készített A zentai csata.

A Városi Múzeum gazdag gyűjteménye is csalogathatja a turistákat, nemkülönben Zombor számos galériája, valamint, hogy a városból könnyen elérhető a Duna, és a mellette húzódó speciális természetvédelmi rezervátum.