2024. április 19., péntek

Napsütötte nyári tábor

Zentagunarason befejeződött a két hónapon át tartó gyermektábor

Az idei volt az ötödik Napsütötte nyári tábor Zentagunarason, amit a Zentagunarasi Ifjúsági Klub más egyesületekkel együttműködve szervezett. A tábort ez alkalommal is nagy érdeklődés övezte, nemcsak helyi gyerekek vettek rajta rész, hanem a környező településekről is érkeztek. Kádár Krisztina, a tábor szervezője arról számolt be lapunknak, hogy igen változatos foglalkozások várták a gyerekeket.

– A tábor öt héten át tartott, minden hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken. A foglalkozások 9 órától 12 óráig tartottak. Az idei évben többféle foglalkozást is szerveztünk a gyerekek számára. Volt meseolvasás festéssel egybekötve, fonálból pulikutyát készítettünk, a gyerekek megismerkedtek a fazekas mesterséggel, agyagból vázákat, tálakat és poharakat készítettünk. Az újrahasznosítás jegyében kavicsokból amőba játékot csináltunk, valamint műanyag palackból külön fajta játékokat. Voltak szabadtéri tevékenységek is, pl. akadálypályát készítettünk a labdarúgópálya melletti játszótéren. A helyi önkéntes tűzoltók vizes akadálypályával és vizes játékokkal várták a gyerekeket, valamint megismertették velük az önkéntes tűzoltóság lényegét. Ez alkalommal is volt kerékpártúra, de most nem mentünk le a Csíkérre, hanem a falu utcáit tekertük körbe. A Batyu táboros gyerekek is ellátogattak hozzánk, és együtt fűztünk gyöngyöt, valamint megismerték a cserkészetet is. Volt elsősegély-oktatás is, a legkisebbeknek pedig az ovis napot szántuk. Idén is volt kincskeresés a faluban, gofrisütés, és megismerték a sakkot, a malmozást és a magyar kártyát – számolt be a szervező, majd arról is szólt, hogy az idén a tábor résztvevőit két csoportra osztották, kisebbekre és nagyobbakra. Csoportonként 20–25 fővel dolgoztak, de voltak olyan foglalkozások is, ahol mindkét csoport együtt volt. Kádár arról is szólt, hogy az idén több településről is érkeztek résztvevők, aminek nagyon örülnek, mert a tábor jó híre eljutott a falu határain kívülre is.

A gyerekekkel a helyi civil szervezetek képviselői foglalkoztak, a munkából kivette a részét a Mag Hagyományápoló Egyesület, a Csipkerózsika kézimunkacsoport, az Armida Női Szervezet és az önkéntes tűzoltók. Fazekasságra Ózsvár Péter tanította a gyerekeket, gyöngyfűzésre pedig Kardos Éva Jutka. A tábor a gyerekek számára ingyenes volt, létrejöttét a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Topolya község önkormányzata, a tartomány és a zentagunarasi helyi közösség támogatta.