2024. április 23., kedd
CÍMLAPTÖRTÉNET

Egy összeszokott csapat sikertörténete

A Bagossy Brothers Company együttessel a vajdasági közönség is találkozhatott

A Bagossy Brothers Company zenekar a közelmúltban lépett fel először Vajdaságban. A szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ meghívására jöttek el Palicsra. Sokan voltak kíváncsiak az együttesre, hiszen gyorsan megtelt a parkban felállított színpad előtti tér és annak környéke. A nagy sikerű koncerten a rajongók többször is visszatapsolták az erdélyi zenészeket, akik a legismertebb dalaikon kívül a legújabb stúdióalbumuk anyagából is hoztak egy kis ízelítőt a közönségnek.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A Bagossy Brothers Company 2013 májusában alakult Gyergyószentmiklóson, majd Magyarországon vált ismertté. A legnagyobb sikert az Olyan ő című daluk hozta meg számukra, amely 2019-ben a slágerlisták élén állt. Az együttes tagjai Bagossy Norbert (gitár, ének), Bagossy László (basszusgitár,vokál), Bartis Szilárd (dobok), Tatár Attila (gitárok, vokál) és Kozma Zsombor (hegedű, harmonika, billentyűk). Mindeddig négy stúdió- és egy koncertalbumuk jelent meg. Az elmúlt két évben három kategóriában nyerték el a Petőfi Zenei Díjat. Tavaly az Olyan ő, az idén pedig a Visszajövök című dalukért kapták meg a Fonogram-Magyar Zenei Díjat Az év hangfelvétele kategóriában. A sikerekről, a dalok születéséről, az alkotói folyamatról és a további tervekről Bagossy Norberttel és Tatár Attilával beszélgettünk.

Hogy érzitek magatokat Palicson?

B. N.: – Életünkben először járunk itt, és nagyon tetszik. Még ki se szálltunk a buszból, és már akkor is láttam, hogy milyen jó helyen vagyunk.

A zenekar többi tagjával már régóta ismeritek egymást, és több formációban játszottatok együtt. Magától értetődő volt, hogy a Bagossy Brothers Company-ban is együtt fogtok zenélni?

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

T. A.: – Nem volt annyira magától értetődő, ezt így hozta az élet. Amikor létrejött a formáció, nem tudtuk, hogy együtt fogunk-e maradni, de sikerült. Reméljük, hogy még sokáig együtt fogunk zenélni.

A zenekar neve adta önmagát vagy voltak más opciók is az együttes nevének kiválasztásánál?

B. N.: – Nem is került szóba nagyon más. A banda névadója a Bagossy Brothers nevű formáció volt, amely néhány hónapig létezett. Az akkor még kis létszámú közösség számára nagyon beivódott ez a név, és Attila javaslatára hozzátettük a Company-t. A rövidítése, a BBC is menő. Valahogy így alakult ki a nevünk.

Hogyan születnek a dalok? Először a szöveg van meg, és azután a dallam, vagy fordítva? Az alkotói folyamat során milyen zenei anyag hat rátok?

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

B. N.: – Mindenféle zene hat ránk. Igazából nincs egy kézzelfogható múzsa, ahonnan inspirálódunk. Nagyon sok helyről merítünk. Én szoktam megírni a dalok gitáros változatát, általában a szöveget és a dallamot egyszerre. Ezután mutatom meg a zenekarnak, és ha jóváhagyják, akkor az öcsémhez, Bagossy Lászlóhoz kerül. Ő a saját „műhelyében” alkot, mindenféle hangszerrel szeret kísérletezni. Ő adja rá a köntöst az egyszerű dalokra, és valahogy így születik meg az egész. Közben a zenekarból mindenki elmondja a véleményét, gondolkodik és együtt „fűszerezzük meg” a dalokat.

Milyen műfajokkal szeretnétek kísérletezni. Gondolkodtatok azon, hogy más irányba mentek tovább?

T.A.: – A modern zene sokkal jobban kombinálja a stílusokat, mint régebben. Annak idején a heavy metal bandák csak heavy metalt játszottak. Manapság ez egy kicsit más, és a műfajok jobban összekeverednek. Természetesen nem szeretnénk kipróbálni a szélsőségeket. Nem lesznek hörgős dalok. Szeretünk mindennel kísérletezni, de ez nem feltétlenül tudatos, mert nem tudjuk, milyen lesz a következő dal. Minden útközben dől el.

Milyen előadóművészekkel szeretnétek együttműködni a jövőben?

B. N.: – Nincsen még sok tervünk ezzel kapcsolatban. Ezeket nem áruljuk el, hiszen akkor elveszíti a meglepetés erejét. Nagyon sok kreatív ötletünk van, amelyeket szeretnénk megvalósítani a jövőben.

T. A.: – Általában hagyjuk, hogy ezek az igények maguktól megjelenjenek. Nem szoktuk elsőre kitalálni, hogy kivel zenélnénk. Nemrég egy rendhagyó koncertünk volt a Művészetek Völgyében, ahol Szalonna és bandájával játszottunk el közösen egy dalt. Ez számunkra is különleges élmény volt.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Két évvel ezelőtt robban be az Olyan ő című dalotok. Hogyan fogadtátok ezt a sikert és a rajongók hadát?

B. N.: – Legbelül úgy érezzük, hogy lépcsőzetesen haladtunk előre, és nem ért váratlanul bennünket ez a fajta népszerűség, amely a zenekar körül van, mert azelőtt is jelen volt. Úgy gondolom, hogy mindig akkor és abban az időben álltunk a színpadon, amikor ott volt a helyünk. Az Olyan ő-vel kapcsolatban tudtuk, hogy extra reakciót vált majd ki a közönségből, de nem tudtuk előre, ez melyik irányba billen el, és azt sem, hogy ennyire népszerű lesz. Nyilván, ez az egész teljesen kiszámíthatatlan volt.

Mik a terveitek a jövőben?

T. A.: – Szeretnénk sokat zenélni. Reméljük, hogy most már nem kell megállni, vagy ha meg is kell, nem hosszú időre. Volt néhány tervünk, amelyeket kénytelenek voltunk elhalasztani, például külföldi turnék és arénakoncertek. Ezeket nem lehetett úgy megvalósítani, ahogy elképzeltük. Folytatjuk azt az utat, amelyet eddig jártunk: íródnak a dalok, zenélünk, forgatjuk a videoklipeket, és megyünk tovább.