2024. április 19., péntek
OLVASNIVALÓ

Hazai és egzotikus ízek nyári kavalkádja

Augusztusi filmbemutatók

Augusztus a filmszínházakban viszonylag nyugis hónap szokott lenni, de az internetes tartalomsugárzók gondoskodnak arról, hogy ebben a hónapban is meglegyen a napi betevő filmünk.

A Netflix égisze alatt kezdik sugározni augusztus 5-én az Istennel a vágy ellen (Pray Away) című dokumentumfilmet, amely égetően aktuális témákat boncolgat. Konkrétan a filmben az egyik túlélő mesél a konverziós terápiának az LMBQ-személyekre gyakorolt káros hatásáról. A konverziós terápia olyan áltudományos beavatkozás a pszichológiai, valamint pszichiátriai munkában, amely célja a kliens/páciens károsnak ítélt szexuális viselkedésének, vágyainak, szexuális identitásának, szexuális irányultságának, nemi identitásának megváltoztatása. Jelenleg nem áll rendelkezésre meggyőző tudományos bizonyíték az ilyen jellegű beavatkozások hatékonyságára, miközben egyre növekvő számban állnak rendelkezésre bizonyítékok a megközelítés kockázataira, veszélyességére.

Augusztus 6-án a Netflix előfizetői Az Öngyilkos osztag 2 – The Suicide Squad 2 antihős filmnek örülhetnek. A DC képregényuniverzum rosszcsontjai ismét összefognak, hogy megmentsék az emberiséget.

Augusztus 12-étől kezdik el vetíteni a magyarországi mozik A kuflik és az akármi – Ebből még bármi lehet! című magyar animációs filmet. Jurik Kristóf rendezte egész estés animáció hőseire a hét kuflira ezúttal is mókás kalandok várnak: Zödön elvarázsolt foltját keresi, Valér megpróbál eltévedni, Hilda végtelen hosszú sál kötésébe kezd, Fityirc és Titusz egy különleges kiállításra keverednek, Bélabá világ körüli útjáról mesél, Pofánka pedig majdnem végleg elkavarodik az időben.

Izgalmasnak ígérkezik a Bárány (Lamb) című izlandi–svéd–lengyel misztikus film, amelynek főhősei Maria (Noomi Rapace) és Ingvar (Hilmir Snær Guðnason), egy gyermektelen pár, akik egy távoli izlandi tanyán élnek, s állattenyésztéssel foglalkoznak. Karácsony éjjelén egy félig ember félig bárány újszülöttre találnak istállójukban. Úgy döntenek, sajátjukként gondjukba veszik, és felnevelik az újszülöttet. A családi élet ígérete örömmel tölti el őket, ám az emberek nem ennyire megértően viszonyulnak a furcsa szerzethez, akit ráadásul a bárány anyukája is szeretne visszakapni magának.

Az amerikai és a magyar filmszínházak augusztus 12-én mutatják be a Respect című, a legendás bluesénekesnő, Aretha Franklin életéről szóló filmet.

Augusztus 19-én Varsics PéterÍgy vagy tökéletes című magyar romantikus filmjét kezdik el vetíteni a magyarországi mozikban Béres Márta, Fekete Ernő, Trokán Nóra főszereplésével. A magyar filmkritikusok szerint Varsics Péter első filmjével egyben az utóbbi évek legjobb magyar romkomját készítette el. Főhőse András (Fekete Ernő), a megcsömörlött reklámszakember második köldöknézős könyvén dolgozik, amikor a kiadóban belefut a sikeres önsegítő könyv, az Így vagy tökéletes szerzőjébe, Katába (Béres Márta). Egy véletlennek köszönhetően hamar kiderül a férfi számára, hogy ha együtt mutatkozik az ünnepelt szerzőnővel, felpörgetheti megbukott könyvének eladásait – meghódítja az éppen csalódott írónőt, de arra nincs felkészülve, hogy a nő tanításai rá is hatással lesznek. Vitriolos párbeszédek, térdcsapkodós humor és a giccset hírből sem ismerő végkifejlet jellemzi a filmet, ami számunkra azért is lényeges, mert a film egyik főszereplője Béres Márta vajdasági magyar színművésznő.

A sci-fi filmek rajongói az Új múlt (Reminiscence) című filmnek örülhetnek. Az izgalmas sci-fi thriller főhőse egy tudós, aki felfedezi, hogy miképpen élhetjük át ismét a múltunkat, s amellett, hogy üzleti vállalkozást épít a találmányára, ő is a segítségével elkeseredetten keresi elvesztett szerelmét.

Egy „klasszikus”, a múlt század nyolcvanas éveiben óriási sikert arató horrorfilm, a Kampókéz (Candyman) folytatását mutatják be augusztus 26-ától. A film főhőse visszatér a teljesen megváltozott Chicagóba, oda, ahol a legendája elkezdődött.