2024. április 24., szerda
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Várják a harmadik oltásban érintetteket

Hamarosan kiderül, milyen modell alapján járnak majd iskolába a diákok

Az elmondások szerint kedden megkezdődött a koronavírus elleni immunizáció harmadik köre, a védőoltást most azok kaphatják meg, akik korábban már kétszer beoltatták magukat. Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár az SZRTV-nek nyilatkozva arra hívta fel az érintettek figyelmét, hogy a korábbiakkal ellenben nem nekik kell jelezniük az eUprava rendszerében a védőoltás iránti igényüket, hanem utóbbi tájékoztatja majd őket erről a lehetőségről.

Az érintett polgárokat az eUprava szöveges üzenetben (SMS) és elektronikus levélben tájékoztatja az oltás lehetőségéről, azt követően, ha eltelt legalább 180 nap a második oltás óta – magyarázta Mirsad Đerlek, arra kérve mindenkit, hogy amíg nem értesítik, ne menjen felvenni a védőoltást. Az üzenetben található link az eUprava internetes oldalára irányítja a polgárokat, s itt azt is megtudhatják, melyik oltópontokon vehetik fel a harmadik oltást – állítólag az ország mindegyik egészségházában és a belgrádi Vásár 11-es csarnokában – magyarázta Đerlek, rámutatva, hogy a vakcinát nem muszáj ott felvenni, ahol az előző kettőt.
Az államtitkár újfent emlékeztetett arra, hogy a szakértők prioritáslistát dolgoztak ki – gyenge immunrendszerű személyek, 70 évnél idősebbek, továbbá azok a 60 évnél idősebbek, akik idősek otthonában laknak, az egészségügyi dolgozók, a szociális ellátórendszerben dolgozók, és azok, akik gyakran utaznak külföldre –, ám bárki más megkaphatja a harmadik adag vakcinát, ha eltelt a korábban említett 180 nap.
– A polgárok az országban bejegyzett mind a négyfajta védőoltás közül választhatnak, függetlenül attól, hogy első két alkalommal melyikkel oltották be őket, ám azt javasoljuk mindenkinek, hogy ezt a döntést az oltópontokon jelenlevő orvosokkal való egyeztetés után hozzák meg. Vakcina van elegendő – taglalta Đerlek.
A köztévé újságírója szerette volna azt is megtudni, hogy az országban eddig hányan kapták meg a védőoltás első, és hányan a második adagját, az államtitkár azonban csupán százalékokról beszélt, mondván, hogy a felnőtt lakosság „majdnem 50,6 százalékát oltották be". Az eddigi kampány és motivációs intézkedések nem hozták meg a várt eredményt, az egészségügyi válságstáb feltehetőleg azt a kérdést is megvitatja majd, hogy miként lehetne tömegesebbé tenni az immunizációt – jegyezte meg Đerlek, aki szerint irracionális, hogy a XXI. században valaki egy olyan fertőző betegség következtében hunyjon el, amely ellen létezik védőoltás. Reményei szerint a válságstáb javasolja majd azokat az intézkedéseket, amelyek képesek lesznek enyhíteni a jelenlegi járványhullámot.

LUSTASÁGBÓL EREDŐ DÖNTÉS
Ivana Prokić epidemiológus és az Összefogással a Covid ellen orvosi egyesülés tagja támogatja a harmadik oltást, ám szerinte nem kellene mindenkinek megkapni, elég lenne a prioritáslistára összpontosítani. Álláspontja az, hogy a rendelkezésre álló védőoltást inkább azok számára kellene megőrizni, akik eddig még nem oltatták be magukat. Mindegyik védőoltás más jellegű immunválaszt generál, nem lenne szabad általánosítani, nem beszélve arról, hogy egyelőre semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá, hogy hat hónappal a második oltást követően megszűnik a védettség – érvelt Prokić az N1 tv-nek nyilatkozva, majd kifejtette, hogy szerinte az állam feltehetőleg így akarja felhasználni a rendelkezésre álló vakcinát, ahelyett, hogy megfelelő oltásnépszerűsítő kampányt dolgozna ki, és azzal az eddig nem immunizáltakra összpontosítana.
A harmadik oltásra vonatkozó döntés a kormány lustaságából ered – jegyezte meg Prokić, mondván, hogy Szerbiában eddig az összlakosság 39 százalékát oltották be két adag védőoltással, ez szerinte közel sem elegendő. Mint hozzátette, az eddigi tapasztalat azt bizonyítja, hogy a Sinopharm védőoltása, elsősorban a 60 évnél idősebbek esetében, nem kellőképpen hatékony, így az ilyen tekintetben érintettek számára javasolja a harmadik oltást, de nem a Sinopharm oltóanyagával, hanem mRNS-védőoltással – ilyen például a Pfizer–BioNTech és a Moderna oltóanyaga.

KON IS BEOLTATJA MAGÁT
Predrag Kon epidemiológus és a válságstáb tagja már biztos benne, hogy felveszi a védőoltás harmadik adagját. Kon az első adag vakcinát tavaly december végén kapta meg, az elsők között. A B92 hírportál összeállítása szerint Kon azt is elmondta, a válságtörzs egészségügyi szakértői tagjai ülés összehívását kezdeményezték. Legutóbb három hete üléseztek. Kon szerint a következő ülésen a rosszabbodó járványhelyzetet és a korlátozások esetleges szigorításának a lehetőségét lesz indokolt körbejárni, de az is fontos lenne, hogy megvitassák a szeptember 1-jén kezdődő tanév témáját. A szigorítás elkerülhetetlen, a vírus áttör a védőoltás nyújtotta immunitáson, beoltottak is fertőződnek – fejtette ki, a következő tanévben alkalmazandó oktatási modell kapcsán pedig elmondta, hogy azt az oktatási minisztérium és a Batut Közegészségügyi Intézet munkatársai dolgozzák ki. Különböző oktatási modellek vannak „terítéken", ezek alkalmazása az átoltottsági aránytól is függ – vélekedett.

Stabilan felfelé
A keddi járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 1484 új fertőzést jegyeztek az országban, 13 695 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 11 százalék. A vizsgált egy napban 3 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 7177 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 0,98 százalék. Kórházakban 879 Covid-pácienst kezelnek, 26-nak mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 209 új fertőzést jegyeztek, ebből 67-et Újvidéken.

Nyitókép: A vakcina felvétele iránt tegnap sem volt a szokásosnál nagyobb az érdeklődés a belgrádi vásárcsarnok oltópontján (Fotó: Beta)