2024. március 29., péntek

Őrizni, erősíteni és élni kell a kultúrát

Véget ért a Rákóczi Szövetség IV. Kárpát-medencei Színjátszó Tábora

Közös kincsnek nevezte a magyar kultúrát az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Rákóczi Szövetség külhoni régióból érkező középiskolás fiatalok számára rendezett színjátszó táborának záróeseményén hétfőn, Székesfehérváron.
Rétvári Bence úgy fogalmazott: 1100 év magyar történelme van a Kárpát-medencében. Ez alatt számtalan népcsoport felbukkant és eltűnt itt, nekünk mégis megvan a saját történelmünk, mítoszaink, legendáink, irodalmi alkotásaink, amelyekre büszkék lehetünk.
Kiemelte: az elmúlt évtizedben 185 százalékkal nőttek a kultúrára fordított költségvetési források Magyarországon.
Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy nemzet nem őrzi, erősíti, éli meg kultúráját, akkor nehéz helyzetbe kerül, mert más országok ráerőltethetik sajátjukat, gazdasági befolyásra is használva azt.
Cser-Palkovics András (Fidesz-KDNP), Székesfehérvár polgármestere azt mondta, hogy a fiatalok a leghitelesebb helyen idézhették meg a magyar történelmet, hiszen a városban koronázták az ország királyait ötszáz éven át.
A polgármester reményét fejezte ki, hogy folytatódik az együttműködés a Rákóczi Szövetség, a Vörösmarty Színház és az önkormányzat között.
Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta: negyedszer rendezték meg a színjátszó tábort Székesfehérváron, idén több mint húsz fiatal részvételével. Hozzátette: a szövetség táboraiban összesen több mint ötezren vesznek részt idén.
A Rákóczi Szövetség korábbi tájékoztatása szerint a székesfehérvári színjátszótáborba középiskolás fiatalok érkeztek valamennyi külhoni régióból. A résztvevők betekinthettek a kulisszák mögé, és részeseivé váltak a színházi próbáknak, majd egy közönség előtti bemutatóval zárták a tábort.