2024. március 29., péntek
U19-ES NŐI VB

Bronzérmesek a magyar lányok

Kihozta a lehető legjobb eredményt a hazai, debreceni rendezésű U19-es női világbajnokságból a magyar együttes, hiszen a vasárnapi bronzmeccsen borította az előzetes erőviszonyokat, és meglepően könnyedén, 88:67 arányban felülmúlta Mali csapatát. Cziczás László tanítványainak az első negyedben még nem volt túl meggyőző a támadása, de a 10 perc végére így is vezettek (18:14), hiszen az afrikai gárda sem remekelt. A folytatásban viszont egyre egyértelműbb lett a magyar fölény, köszönhetően elsősorban Boros Júliának és Dombai Rékának, akik sorra dobták a hárompontosokat. A nagyszünetben már 42:31 állt a kijelzőn, és bár Malinak volt egy fellángolása a harmadik periódus elején, amikor 47:43-ra kapaszkodott vissza, az utolsó negyedre fordulva már ismét Borosék jártak élen kényelmes vezetéssel (62:49), a hajrában pedig csak a győzelem mértéke volt kérdéses. Boros 5 triplával és 25 ponttal, Dombai 4 triplával és 18 egységgel zárta a mérkőzést.

A fináléban a toronymagas favorit, az elődöntőben magyarokat verő Egyesült Államok nem hibázott, 70:52 arányban győzte le Ausztráliát, és elhódította a trófeát. A déli kontinens csapata elmondhatja magáról, hogy tisztesen helyt állt, hiszen ők tudták a „legszorosabb” meccsre kényszeríteni az amerikaiakat, sőt, még a második negyed közepe táján is vezettek egyszer, de a nagyszünetre már 36:28-as előnnyel ment el az USA, amire további tíz pontot pakolt fel az utolsó dudaszóig.

Eredmények, a 7. helyért: Spanyolország–Oroszország 60:51. Az 5. helyért: Kanada–Csehország 72:61. Bronzmérkőzés: Magyarország–Mali 88:67. Döntő: Egyesült Államok–Ausztrália 70:52.