2024. március 28., csütörtök

Címet védett a magyar utánpótlás

A Podgoricában zajló U17-es női Európa-bajnokságon a Bohus Beáta által vezetett magyar válogatott az első és a második csoportkört is hibátlan mérleggel, nagy különbségű győzelmeket aratva nyerte meg, majd az elődöntőben Dániától is fokozatosan ellépett az eredményjelzőn, így kialakítva a 33:25-ös végeredményt. A fináléban aztán némi meglepetésre nem az addig szintén ellenállhatatlan oroszok vártak rájuk, hanem a középdöntőből csak jobb gólkülönbséggel továbbjutó, az elődöntőben viszont Oroszországot hosszabbításban legyűrő németek. A döntő a magyar lányok számára szokatlan forgatókönyvvel indult, hiszen a németek négy góllal elléptek, és egészen a nyolcadik percig kellett várni arra, hogy Varga Emília a másik oldal számára is megszerezze az első találatot, 9:9-nél azonban már jött az egyenlítés. Bár az első félidő végén a csapatkapitány Varga piros lapos kiállítást kapott, ez sem vetette vissza a második játékrészben már beinduló magyar hengert: a 25:19-es végeredmény már nem is árulkodik a nehéz kezdésről. A junior lányok – igaz, utánpótlás-bajnokság révén már egészen más felállással – megvédték két évvel ezelőtti Eb-címüket, a győztes oldal legeredményesebb játékosa Farkas Júlia és Csernyánszki Liliána volt 5-5 találattal.

Eredmények, döntő: Németország–Magyarország 19:25. A 3. helyért: Oroszország–Dánia 37:30. Az 5. helyért: Norvégia–Horvátország 21:33. A 7. helyért: Montenegró–Románia 24:30. A 9. helyért: Svájc–Portugália 39:30.

Szerdán magyar–szerb a fiúknál

A horvátországi Varasd és Koprivnica a házigazdája az U19-es férfi kézilabda Eb-nek, ahol a középdöntőre fordulva már csak a házigazdák veretlenek. Magyarország a 3., Szerbia a 4. helyen végzett a maga csoportjában, így arra a középdöntős ágra kerültek, ahol csak az összetett 9. helyet vehetik célba. Az olaszokkal és az izraeliekkel közös csoporton osztozó magyarok és szerbek szerdán 16:30-kor egymás ellen lépnek pályára.