2024. április 23., kedd
KERÉKPÁROZÁS – VUELTA A ESPAÑA

Tíz év után duplázott az észt

Az első komoly hegyre, ráadásul rögtön hegyi befutóra készülhetett ma a Vuelta mezőnye, a háromhetes leghosszabb, mintegy 203 kilométeres etapja volt műsoron. A mezőny váratlanul nagy és erős, nyolcfős szökevénycsoportot engedett el, amelynek 9 perces előnye is volt, és még mindig négy perccel gazdálkodott, amikor az utolsó hegy, a 7,6 kilométeres és 9 százalékos Picón Blanco lábához ért. A későn észbe kapó főcsoportnak nem volt esélye a szakaszgyőzelemre, amelyet egy nagy támadással a kiváló hegyimenő Rein Taaramäe célzott meg az élbolyból. Az észt jó erőben volt, végig tudta vinni támadását, és a hegytetőn a szakaszgyőzelem mellett a piros trikó is őt várta, hiszen csaknem két perces előnnyel diadalmaskodott a Primož Rogličcsal fémjelzett csoport előtt. Az észt 2011 után másodszor nyert etapot a Vueltán.

Végeredmény, 3. szakasz (Santo Domingo de Silos–Picón Blanco, 202,8 km): Rein Taaramäe 5:16:57 óra, Joe Dombrowski +21, Kenny Elissonde +36 mp, Lilian Calmejane +1:16, Enric Mas +1:45 perc stb. Az összetett állása: Taaramäe 9:25:44 óra, Elissonde +25, Primož Roglič +30, Calmejane +35, Mas +45 mp stb.

HEGYIKERÉKPÁROS EB, ÚJVIDÉK–PÉTERVÁRAD

Svájci és francia győzelem

Vasárnap ért véget az Újvidéken, pontosabban a Péterváradi vár körül rendezett hegyikerékpáros Európa-bajnokság. A felnőtt férfi terepversenyen (cross-country) svájci győzelem született, Lars Forster szoros csatában, három másodperccel előzte meg üldözőit. A nőknél egyértelműbb volt az aranyérmes kérdése, hiszen a francia Pauline Ferrand Prevot csaknem másfél perces előnnyel diadalmaskodott. A férfi U23-asoknál svájci, a női U23-asoknál osztrák lett az aranyérmes, a még fiatalabb, U19-es juniorkorcsoportban pedig ukrán, illetve francia versenyző. Megtartották a vegyesváltót is, amelyben 17 ország válogatottja vett részt, Magyarország a 12., Szerbia a 14. helyen zárt.