2024. április 25., csütörtök
MOTOGP

Binder nyerte meg a sakkjátszmát az esőben

Maverick Vinalest szabotázsügy miatt nem engedte motorra a Yamaha, a Red Bull Ring pedig bejelentette, a következő évre egy törés révén lassítót épít a pályába a 2-es és a 3-as kanyar közötti egyenesbe, válaszul a MotoGP utóbbi években tapasztalt itteni baleseteire. Ezek a jelentős súlyú hírek az Osztrák Nagydíj rajtjának pillanatában mind háttérbe szorultak, ugyanis a csepegő eső miatt zűrzavaros verseny volt kilátásban, az élen ismét a múlt heti győzte, Jorge Martinnal. A körülmények sokáig nem voltak kellően nyirkosak a motorcseréhez, az élmezőnyben pedig sűrű helycserékkel bonyolódott csatába egymással Martin, Francesco Bagnaia, Marc Marquez, Fabio Quartararo és Johann Zarco – utóbbi egy eséssel aztán kiszállt a harcból. A pálya egyre vizesebb lett, a változó körülmények királya, Marquez pedig ekkor megelőzte Bagnaiát a vezetésért, három körrel a leintés előtt azonban az élmezőny már nem mert tovább kockáztatni, mind kihajtottak a bokszba az esőgumival szerelt motorért. Többen is a pályán maradtak azonban a KTM-es Brad Binder vezetésével, ám az eső az utolsó két körre már annyira szakadt, hogy a slick gumisok szinte csak poroszkálni tudtak, a bokszból visszatérők pedig könnyedén érték utol őket. Marquez esőgumikon is elesett, Bagnaia és Martin azonban felkapaszkodtak a 2-3. helyig. Bindert azonban már nem lehetett megfogni, a dél-afrikainak tíz másodperc maradt az előnyéből, így második győzelmét szerezte a MotoGP-ben. Quartararo még 7. helyével is növelte pontelőnyét, az év végén visszavonuló Valentino Rossi pedig a kockáztatók egyikeként 8.-ként ért célba, idei legjobb eredményét elérve.

Az Osztrák Nagydíj végeredménye: 1. Brad Binder (KTM) 40:46,928, 2. Francesco Bagnaia (Ducati) +9,9 másodperc hátrány, 3. Jorge Martin (Pramac Ducati) +11,5, 4. Joan Mir (Suzuki) +12,6, 5. Luca Marini (Avintia Ducati) stb.

A világbajnokság állása: 1. Quartararo 181 pont, 2. Bagnaia 134, 3. Mir 134, 4. Zarco 132, 5. Miller 105 stb.

FORMULA–E

A Mercedesé a bajnoki „lottó”

A legtöbb autós versenysorozatban pozitív kimenetelnek számít, ha még az utolsó futamra is ketten versenyben maradnak a bajnoki címért, a Formula–E azonban ezt az idén valószerűtlen szintre emelte: a duplafutamos berlini fináléra érkezve még 18 versenyzőnek volt matematikai esélye, és vasárnap a szezonzáró verseny rajtrácsán is még 13-an reménykedhettek! És természetesen a Tempelhof repülőtéren felépített pálya is hozta a fordulatokat, amit egyre több versenyzői kritika hasonlít lottósorsoláshoz.

A szombati rajtrács élén a DS két versenyzője, az elmúlt három bajnoki címen osztozó Jean-Eric Vergne és Antonio Felix da Costa álltak, gumimelegítési gondok miatt azonban végül csak a 6-7. helyen értek célba, a győzelmet viszont Lucas di Grassinak sikerült behúzni Edoardo Mortara és Mitch Evans előtt. A Mercedesek nulláztak, ám Nyck de Vries hajszállal továbbra is a pontverseny élén maradt. A fordított menetirányú vasárnapi kvalifikáció aztán a 13 esélyes közül igazán csak a jaguaros Evansnek sikerült jól, harmadik rajthelyével fő favoritnak tűnt a cím megszerzésére. Egészen a rajt pillanatáig, amikor ugyanis lefulladt, Mortara pedig hátulról belerohant, majd amikor az újraindításnál Jake Dennis a falba csúszott, De Vries három legveszélyesebb kihívója máris kihullott. A győzelemért nem a bajnokesélyesek csatáztak, végül Norman Nato a Venturival megszerezte az első győzelmét, Oliver Rowland Nissanja előtt, a pole-ból induló Stoffel Vandoorne pedig harmadik lett. De Vries a 13. helyről kapaszkodott, de riválisai sem voltak jó helyzetben ahhoz, hogy sok pontot hozzanak rajta, ám a holland így sem riadt vissza a csatáktól, többször került balesetveszélyes helyzetbe, s végül a 8. helyen befutva megnyerte az idén világbajnoksággá előléptetett sorozat 2021-es szezonját – úgy, hogy ehhez elég volt a 15 futamból 4-et a dobogón zárnia. A Mercedes örömét fokozta, hogy a csapatbajnokságot is behúzták, pedig a futam előtt csak az ötödik helyen álltak a tabellán. Ennek fényében furcsa, hogy a stuttgarti márka a hírek szerint a következő szezon végén – mindössze három év után – már kivonná gyári csapatát az FE-ből, ahogy a BMW és az Audi azt már most megteszi. Eközben a Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff azon dolgozik, hogy De Vries jövőre már a Formula–1-ben versenyezzen.

A világbajnokság végeredménye: 1. De Vries 99 pont 2. Mortara 92, 3. Dennis 91, 4. Evans 90, 5. Frijns 89, 6. Bird 87, 7. Di Grassi 87, 8. Da Costa 86, 9. Vandoorne 82, 10. Vergne 80 stb.

WRC

Megtört a rossz sorozat

Hazai győzelmet hozott a nagy hagyományokkal büszkélkedő, de a WRC naptárába először bekerült Belga Rali. Thierry Neuville egy hosszú negatív szériát szakított meg önmaga és csapata számára is. A belga tavaly januárban győzött legutóbb, a Hyundai pedig az elmúlt négy futamot is az élről veszítette el a legkülönfélébb hibák miatt. A dél-koreai gyártó ráadásul kettős győzelmet ünnepelhetett, hiszen az első napon még az élen haladó Craig Breen lett a második – ugyan az ír versenyző csak részleges szezont teljesít, már másodszor végzett a dobogón. A gyártó harmadik sztárja, Ott Tänak egy szombati defekttel veszítette el a harmadik hely esélyét, ami végül Kalle Rovanperához került. Sébastien Ogier csak ötödik lett, de bajnoki előnye így sincs veszélyben.

A Belga Rali végeredménye: 1. Thierry Neuville (Hyundai) 2:30:24,2, 2. Craig Breen (Hyundai) +30,7 másodperc hátrány, 3. Kalle Rovanperä (Toyota) +43,1, 4. Elfyn Evans (Toyota) +49,6, 5. Sébastien Ogier (Toyota) +55,8 stb.

A világbajnokság állása: 1. Ogier 162 pont, 2. Evans 124, 3. Neuville 124, 4. Rovanperä 99, 5. Tänak 87 stb.