2024. április 25., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – VUELTA A ESPAÑA

Rogla már vezet

Címvédőhöz méltó kezdést mutatott be a Vuelta első, szombati szakaszán az elmúlt két kiírás győztese, Primož Roglič, akinek, ha a nyitóhétvége formájából indulunk ki, minden esélye megvan arra, hogy sorozatban harmadik évben megnyerje a spanyolországi körversenyt. A szlovén a burgosi 7 kilométeres egyenkénti időfutamon nemcsak a leggyorsabb idő alatt tudta teljesíteni a távot, de legnagyobb riválisainak – ilyen rövid etaphoz képest – komoly időkülönbségeket osztott ki, Carapaz például 25, Bernal 27 másodpercet kapott tőle, a legközelebbi összetettmenő a szlovénhoz az orosz Vlaszov volt 14 másodperces hátránnyal.

Tegnap mintegy 167 kilométeres, lankás terep várt a mezőnyre, amelyből gyakorlatilag a szakasz ellövésénél kiugrott a három szabadkártyás prokontinentális csapat egy-egy versenyzője (Diego Rubio, Sergio Roman Martin, Xabier Mikel Azparren) a borítékolható szponzorszökésre, amelynek valós győzelmi esélye nem volt, legtovább Rubio tartott ki. Az utolsó technikás kilométerek sok kanyart hoztak, és az ideges mezőnyben 4 kilométerrel a cél előtt történt egy bukás is, de igazán fontos emberek szerencsére nem kerültek bele. A megbolygatott hajrában aztán nem igazán tudtak klasszikus nagy felvezető vonatok kialakulni, a zavaros sprintben a belga Jasper Philipsennek volt a legnagyobb a végsebessége és a legjobb időzítése. A piros trikó Rogličon maradt.

Végeredmény, 1. szakasz (Burgos–Burgos, 7,1 km, egyéni időfutam): Primož Roglič 8:32 perc, Alex Aranburu +6, Jan Tratnik +8, Tom Scully +10 mp, Josef Černý a. i. stb. 2. szakasz (Caleruega–Burgos, 166,7 km): Jasper Philipsen 3:58:57 óra, Fabio Jakobsen, Michael Matthews, Juan Sebastián Molano, Aranburu a. i. stb. Az összetett állása: Roglič 4:07:29 óra, Aranburu +4, Michael Matthews +10 mp, Černý a. i., Dylan van Baarle +11 mp stb.