2024. április 20., szombat

Zene és jókedv a Malom körül

Véget ért a hetedik Malomfesztivál

Az idei Malomfesztivált Oromon pénteken és szombaton rendezték meg. A vírushelyzet miatt tavaly elmaradt rendezvény most megújulva, rengeteg fellépővel és temérdek sokszínű programmal várta az odalátogatókat.
A fesztivál központjában idén is maga a malom állt, ami információs központként szolgált, valamint helyet biztosított egy fényképkiállításnak is. A Tea-Rex teaház első alkalommal nyitotta meg kapuit, és amellett, hogy széles körű teaválasztékból lehetett válogatni, több beszélgetős programmal várta a teázni vágyókat. Természetesen mindkét este volt tábortűz, amely körül tűzzsonglőrök kápráztatták el a közönséget.


Mindezek mellett idén is ott voltak a jól ismert helyszínek és színpadok. Az Akácos színpadon fellépett péntek este többek között a szabadkai reggae-ska-balkan groove stílusban mozgó Sin Seekas zenekar, valamint a rapper bongor is. Szombaton a szintén szabadkai, folk-rockot játszó KurtaUtca, valamint a reggae-t játszó UpRize és a Tudósok nevű zenekar csinálta a hangulatot. Az Etnocamp színpadán napközben dokumentumfilm-vetítések és ezzel kapcsolatos beszélgetések zajlottak. Ezen a helyszínen pénteken a magyarországi folk-popot játszó Zajnal lépett fel, amelyet a Fokos zenekar váltott fel, amely zenéje mellett táncházzal várta az érdeklődőket. Szombaton délután fellépett gyerekkoncertjével a Juhász zenekar, este pedig olyan együttesek játszottak, mint a szerb Todorrica vagy a TREMOLO nemzetközi projekt keretein belül érkező szicíliai Jacaránda zenekar. Az estét a Pendergő és a Gyantár zenekar előadása zárta, amelyek szintén táncházzal várták a táncra vágyókat.


A Bazen azonkívül, hogy felfrissülést kínált az odalátogatóknak, az elektronikus zenéket kedvelőknek biztosította a hangulatot. A pénteki nap folyamán olyan lemezlovasok léptek fel, mint Deeman, No Else, Hansol vagy Ascaloon. Szombaton pedig a magukat hűteni vágyóknak többek között Stiv, Dj Span, Bergi/Bass Theory Club vagy Oliv:R/Niteflexx szolgáltatták a zenét.
A fesztiválozók körében nagyon közkedvelt Chill sátor napközben a pihenni vágyók színtere volt. Az árnyékban hűsölés mellett több program is várta az odalátogatókat, mint a reggeli himalájai jóga, a Flashback nevű „drámajátékos megmenés”, amely a játékpedagógia eszköztárával ösztönözte a résztvevőket aktív kikapcsolódásra és barátkozásra, vagy a Mindful contact Kapcsolódunk, de hát tényleg elnevezésű program. Esténként viszont a Chill sátor átadta magát az atmoszferikus, pszichedelikus zene kedvelőinek. Az esték folyamán fellépett többek között: Zsüd, Tebra, a Human Element, vagy Bellegance & Fraser, Cord vagy az AutoPlay. Sajnos a Chill sátor élete nem volt zökkenőmentes az idei fesztiválon, ugyanis szombaton délután egy hirtelen keletkező, nagy erejű széltölcsér megrongálta a sátor szerkezetét, valamint a sátor körüli elemeket, és a kihelyezett mobil mellékhelyiségeket is felborította. Szerencsére személyi sérülés nem történt, és miután a fesztivál önkéntes csapata helyreállította a károkat, a Chill sátorba ismét visszatért az élet.


A gyerekek sem maradtak program nélkül, hiszen a Malom-alom és Babapihegő sátra rengeteg játékkal és mesés, zenés, mozgásos foglalkozásokkal várta a családokat. A két nap folyamán többek között Bakos Árpád várta a gyerekeket közös énekkel és zenével, sor került ringató foglalkozásra Lukács Sárával a legkisebbek számára, Mácsai Mónika pedig játékra invitálta a gyerekeket. Az egészséges testről és lélekről Karácsonyi Gabriella jógafoglalkozása és Szikra Csaba játékos önvédelmi edzése gondoskodott. Természetesen bábelőadásra is sor került, és a szülők sem maradtak magukra: a hordozásról és a dúlaságról is sok új ismerettel gazdagodhattak.


A fesztivál területén egyéb programokat is találhattak az érdeklődök, mint például a Banquet for Bees – Méhek nevű interaktív előadás a méhek életéről és fontosságukról, vagy a Desirée – Beszélgetés a szexualitásról című társalgós program nők és lányok számára.
Ahogy azt az előző években megszokhattuk, a fesztivál szervezői nagy hangsúlyt fektettek a környezettudatosságra, így a szemetet több helyszínen, szelektíven gyűjtötték, amit napjában több alkalommal is kiürítettek. Emellett lehetőség volt a kerékpárral érkezőknek a biciklik tárolására a Kerékpár menedékben, vagy bérlésre is, ha valaki szerette volna felfedezni a fesztiválnak otthont adó Oromot.


A fesztivál kikapcsolódást biztosított minden odalátogató számára, hisz a színes programok és koncertek között minden korosztály megtalálhatta a számára megfelelőt.