2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Megkezdődik az oltás harmadik köre

Prioritáslista van, de szinte mindenki kaphat ismét vakcinát

Amint arról korábban hírt adtunk, az érintettek holnaptól vehetik fel a koronavírus elleni védőoltás harmadik adagját – jelentette be a Szerbiai Rádió és Televízióban vendégeskedve Darija Kisić Tepavčević munkaügyi miniszter és az egészségügyi válságstáb tagja. Azt is elmondta, hogy első körben a gyenge immunrendszerű személyek kaphatják meg a vakcinát, de azok is, akik esetében a második oltás felvétele óta eltelt legalább hat hónap.

Darija Kisić Tepavčević szerint a más védőoltások tekintetében szerzett tapasztalat azt mutatja, amennyiben sikerül megfelelő időközönként megfelelő adag védőoltással beoltani az egyént, akár élethosszig tartó védettség is kialakulhat. A Covid–19 esetében most folynak a kutatások, hogy melyik oltási modell az ideális.
– A vírus továbbra is körforgásban van, így a harmadik oltással azt szeretnénk elérni, hogy az emberek védettsége erősebb legyen, és tovább tartson. Amikor gyenge immunrendszerű személyekről beszélünk, akkor azokra gondolunk, akiket bármilyen fertőző betegség jobban veszélyeztet, mint az átlagot. Egyebek mellett azokra gondolok, akiknek dialízisre van szükségük vagy szervátültetésen vannak túl, esetleg daganatos megbetegedésben szenvednek, de ide soroljuk a 70 évnél idősebbeket, továbbá a 60 évesnél idősebb, idősek otthonában lakó személyeket. Mindemellett az idősek otthonainak az alkalmazottjait és az egészségügyben dolgozókat is azok közé soroljuk, akik prioritást élveznek a harmadik oltás tekintetében, továbbá azokat, akik gyakran utaznak külföldre – taglalta Kisić Tepavčević.
Válaszolva az újságíró kérdésére, hogy mi van azokkal, akiket nem jelöltek meg prioritásként, ám szeretnék harmadszor is beoltatni magukat, a miniszter közölte, ha legalább hat hónappal korábban kapták meg a védőoltás második adagját, ők is igényelhetik az oltást. A harmadik oltás, az előző kettőhöz hasonlóan, senki számára nem kötelező, a szakma csupán javaslatokat fogalmazott meg – tette hozzá, majd azt is elmondta, hogy a harmadik oltás alkalmával bárki bármelyik fajta vakcinát megkaphatja, függetlenül attól, hogy az első két alkalommal melyiket kapta meg. Ez alól a Szputnyik V képez kivételt, hiszen annak az első és a második adagja különbözik egymástól, így amennyiben valakit ezzel immunizáltak és most ismét ezt választja, kizárólag az első adaggal olthatják be – mutatott rá Kisić Tepavčević.

MINDENKIT TÁJÉKOZTATNAK

Hétfőn kormányközleményben közöltek részleteket a harmadik oltás vonatkozásában. Ebből az derül ki, hogy 180 nappal a második oltást követően minden immunizált polgárt szöveges üzenetben (SMS) és elektronikus levélben tájékoztatnak a harmadik oltás lehetőségéről. Az üzenet, illetve a levél az eUprava oldalára irányítja majd a polgárokat, itt maguk győződhetnek meg arról, hogy azok közé tartoznak-e, akiknek javasolják a harmadik oltást.

Azok is beoltathatják magukat, akiket nem soroltak a prioritáslistára. A közleményben arra kérnek mindenkit, ne regisztráljon a harmadik oltásra, várja meg, amíg tájékoztatják.
A közlemény szerint a polgárok választhatnak, melyik védőoltást igénylik, mivel az aktuális tudományos álláspont szerint biztonságos, ha valaki harmadik alkalommal az első kettőtől eltérő oltóanyagot kap – fogalmaznak. Mint hozzáteszik, a védőoltás fajtájával kapcsolatos döntését a polgár az oltóponton közölheti a jelenlevő orvossal.
A polgárok az ország minden egészségházában felvehetik a harmadik adag vakcinát, Belgrádban pedig a Vásár 11-es csarnokában erre a célra új oltópontot alakítanak ki. Az oltópontok listáját szintén az eUprava rendszerében találhatják majd meg a polgárok.

VÁLASZOKRA VAN SZÜKSÉG

Milanko Šekler, az állatorvosi mikrobiológia és immunológia doktora szerint a harmadik oltás kérdése mellett azzal is érdemes lenne a döntéshozóknak foglalkozniuk, hogy milyen intézkedésekkel tehetik sikeresebbé az oltási folyamatot, hiszen továbbra is túlságosan sokan vannak azok, akik még egyszer sem oltatták be magukat. Az SZRTV-nek nyilatkozva megismételte, álláspontja szerint a védőoltással immunizáltaknak, valamint a betegségből felépülteknek, a védőoltást elutasítókhoz képest többletjogokat kellene élvezniük, elsősorban a társadalmi élet, illetve a szociális vagy a munkaügyi kapcsolatok tekintetében.
Mindettől függetlenül Šekler a harmadik oltást is fontosnak tartja, elsősorban azok tekintetében, akiknek az immunrendszere valamilyen okból kifolyólag nem megfelelően működik.
– Fontos lenne előre gondolni arra, hogy azokban, akiknek orvosuk javasolja a harmadik oltást, valamint azokban, akik saját maguk döntenek emellett, számos kérdés fogalmazódik meg. Egyebek mellett azzal kapcsolatban, hogy melyik védőoltást vegyék fel, azaz „keverjék-e" a különböző védőoltásokat. Ezeknek az embereknek nem elég azt mondani, hogy bárki bármelyik vakcinát megkaphatja a harmadik oltás alkalmával. Itt az ideje, hogy az immunizáció szakértői egyértelműen válaszoljanak a felmerülő kérdésekre, és eloszlassák a kétségeket. Amióta vasárnap este bejelentették, hogy a harmadik adag oltóanyagot is fel lehet venni, több száz üzenetet kaptam, az emberek nem tudják, hogy mitévők legyenek, melyik fajta vakcinát válasszák – fogalmazott Šekler.

Észak-Macedónia szigorít
Az észak-macedón kormány bejelentette, hogy kedden vizsgálja felül a beutazási szabályok szigorítására vonatkozó javaslatot. Az ország egészségügyi válságtörzse azt javasolta, hogy az országba csakis azok utazhassanak be – függetlenül attól, hogy mely ország állampolgárai –, akik oltási bizonylattal vagy a negatív PCR-teszttel, vagy a koronavírus-fertőzésből való felépülést bizonyító dokumentummal rendelkeznek – erősítette meg Venko Filipče egészségügyi miniszter.
1288 új fertőzés – 7 elhunyt
A heétfői járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 11 761 koronavírustesztet végeztek el, ebből 1288 eredménye volt pozitív (11 százalék). A vizsgált egy napban 7 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 7174 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,98 százalék. Kórházakban 868 Covid-pácienst kezelnek, 26-nak mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 82 új fertőzést jegyeztek, ebből 48-at Újvidéken.

Nyitókép: Fotó: AP via Beta