2024. április 19., péntek

Kik vehetik fel a harmadik dózist?

A koronavírus elleni harmadik (booster) dózis keddtől lesz felvehető Szerbiában. Minden polgár, 180 nappal a második dózis felvételét követően beoltathatja magát a harmadik adaggal is. A polgárok értesítést kapnak majd SMS-ben és e-mailben is, ahol egy linket találnak majd, amely az eUprava oldalára vezeti őket és itt bővebb információkat kaphatnak – írja a Szerbiai RTV.

A nevezett oldalon megtudhatják majd, hogy azon csoportba tartoznak-e, amely számára ajánlott a harmadik dózis felvétele, áll a kormány által kiadott közleményben.

Ettől függetlenül bárki beoltathatja magát a booster dózissal, amennyiben szeretné és eltelt hat hónap a második adag felvétele óta. A polgároknak nem kell az eUprava értesítése előtt jelentkezniük a harmadik oltásra.

Minden polgár szabadon kiválaszthatja, hogy melyik védőoltást veszi fel harmadikként, figyelembe véve, hogy teljesen biztonságos az első kettőtől eltérő vakcinával beoltatni magukat.

A booster dózissal történő oltakozás ajánlatos a gyenge immunitással rendelkező személyeknek, a 70 évnél idősebbek esetében, a 60 évnél idősebbeknek, akik állandó jelleggel idős otthonokban élnek, az egészségügyi dolgozóknak és a szociális védelmi intézmények alkalmazottainak, valamint a gyakrabban külföldre utazó állampolgároknak is.