2024. április 25., csütörtök

A Twitter tíz médiát kormányközeliként jelölt meg

A Twitter közösségi média a Szerbiai Rádió és Televíziót, az országos frekvenciával rendelkező Pink, Prva, B92 és Happy televíziót, a Tanjug hírügynökséget, valamint a Kurir, Informer, Politika és Srpski Telegraf napilapokat a kormánnyal együttműködő médiumként jelölte meg.
Mint az N1 televízió híre kapcsán a FoNet leközölte, a közösségi portál a megjelölést azzal indokolta, hogy olyan médiumokról van szó, amelyek szerkesztési politikáját az állam a pénzügyi juttatásokon keresztül kontrollálja, közvetlen, illetve közvetett módon. Vagyis a médiatartalomra, az összeállításra és a tartalom közlésére politikai hatásgyakorlás figyelhető meg.
A közösségi média megjelölését médiaházak, főszerkesztők, illetve a média vezetői kaphatják meg. Az állammal együttműködő megjelölés, a Twitter magyarázata szerint, a kormánytisztviselők utasításaitól, az állam és a médiumok közeli kapcsolatától, illetve a hozzájuk közel álló egyének utasításaitól függ.
Ezek után a közösségi oldal nem ajánlja majd ezeknek a médiumoknak a tartalmait, és nem is teszi hangsúlyossá a médiumok által közzétett bejegyzéseket.