2024. április 25., csütörtök

Letaposták a tüzet

Az eviai tűz semmihez sem hasonlítható

A tűzoltóknak a hétfői nappal bezárólag az idén kétszer több alkalommal kellett a tűz helyszínére sietniük, mint tavaly ugyanebben az időszakban – nyilatkozta a Prva televízió reggeli műsorában Miloš Majstorović, a belgrádi tűzoltóegység parancsnoka.
A parancsnok szerint a tűzoltók eddig jól megbirkóztak minden kihívással, tűzoltóink „versenyképesek" európai kollégáikkal, ami a felszereltséget illeti, legyen szó védelmi öltözékről vagy a légutak védelmét biztosító maszkokról.
Kitért arra is, hogy a szerbiai tűzoltóság teljesen más módszerrel oltja a tüzet, mint kollégáik Európa más országaiban. Mint mondta, Szerbiában az alapelvárás, hogy a „tüzet el kell taposni", vagyis a tűzoltók bemennek a tűzbe és így oltanak, Európában viszont az alapelvárás, hogy a tűz széléről, kívülről oltanak.
Ivan Erić, a görögországi beavatkozáson tevékenykedő tűzoltóegység vezetője rámutatott arra, hogy Evia szigetén bebizonyították, hogy a szerb oltási módszer hatékony.
– Nem volt könnyű, különösen az első három napban, hiszen nagy tűz várt minket. Már az Eviától száz kilométerre látni lehetett a felszálló sűrű füstöt. Ahogy közeledtünk a tűz helyszínéhez, egyre rémisztőbb volt a látvány. A sűrű füst mellett a felszálló hamu jelezte, mi vár ránk – mondta Erić.
A tűzoltó rámutatott, az ott tapasztalt körülmények teljesen új kihívás volt a számukra, hiszen akkor már a lakosságot és az ingatlanaikat is fenyegette a tűz. Szavai szerint az Evián folytatott tűzoltást nem lehet összehasonlítani egyik szerbiai tűzesettel sem.
A 37 szerbiai tűzoltó, hat aktív nap után a hétvégén tért haza Görögországból, miután a görög tűzoltókkal és más európai kollégák besegítésével sikerült megfékezniük a több hektár erdőt felemésztő természeti katasztrófát.