2024. április 20., szombat

Növekedhet a minimálbér Szerbiában

Augusztus 23-án tárgyalnak első ízben a következő évi minimálbérekről, jelentette be Zoran Mihajlović, a Szerbiai Független Szakszervezetek Szövetségének Tanácsának titkára, majd hozzátette, hogy a Szövetség álláspontja szerint 39.000 dinár kellene, hogy legyen a minimálbér.

Mihajlović a Tanjugnak elmondta, hogy nem helyes, hogy Szerbia Kormánya előrelépett, és 35.000 dináros bért állapított meg.

– Azt gondolom, hogy egy kicsit leértékelték a tárgyalások menetét, de majd meglátjuk, amikor a tárgyalások elkezdődnek, hogy növelhető-e. Erős érveink vannak, így minden bizonnyal magasabb lesz, mint ez a 35 000 – jelentette ki Mihajlović.

Ami a munkáltatókat illeti, úgy véli, hogy sohasem elégedettek a növekedéssel, és hozzátette, hogy ha őket kérdeznék, a minimálbér valószínűleg a tíz évvel ezelőtti szinten volna.

Mihajlović hozzátette, hogy a Szövetség a 2017-es megállapodás megvalósulását várja, amikor is a Szociális-Gazdasági Tanács konszenzussal egyetértett abban, hogy a minimálbért és a minimális fogyasztói kosarat ki kell egyenlíteni. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nem várja el, hogy ez az idei évben meg fog történni a járvány miatt, azonban reménykedik benne, hogy a következő évben megvalósulhat.