2024. március 29., péntek

Fesztiválokról, zenészekről és zenéről

Konferenciát tartott a Tremolo projekt Magyarkanizsán

Magyarkanizsán augusztus 12-én az Art Garni Hotelben tartotta meg konferenciáját a Tremolo projekt (Trans-European Music Organizations Linked Organically – Szervesen egymáshoz kapcsolódó transzeurópai zenei szervezetek), amelynek házigazdája Magyarkanizsa, Orom, a Malomfesztivál és a KurtaUtca zenekar volt.

A Kreatív Európa Program által társfinanszírozott projekt augusztusi megvalósításának egyik fő eleme a vidéki területek zeneiparának helyzetéről szóló konferencia volt, aminek keretei között szó esett a zeneiparban előforduló kirekesztésről is, legyen szó műfajokról vagy a nemek közötti egyenlőtlenségekről.

A konferenciát Vígi László, a Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület elnöke nyitotta meg, aki mesélt a Malomfesztivál történetéről és filozófiájáról. Elmondta, fontosnak tartják, hogy egy úgynevezett közösségi fesztivált rendezzenek, valamint nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy helyi szakemberekkel, művészekkel, előadókkal dolgozzanak együtt. Mindezek mellett elmondta, hogy a Malomfesztivál céljai közt továbbra is szerepel a családias légkör megteremtése és annak megtartása, valamint kiemelten fontosnak tartja a környezettudatosságot.

A palicsi Etnofest részéről Dejan Vujinović beszélt az Etnofest, valamint a kis fesztiválok helyzetéről, összehasonlítva őket a nagy fesztiválokkal. Mesélt a kis vidéki fesztiválok előnyeiről, hátrányairól, valamint a támogatottságról.
Branislav Radojković a belgrádi Naked zenekar zenésze, akikkel megfordultak számtalan világzenei fesztiválon a világ minden részén, Chilétől Dél-Koreáig. Mesélt arról, hogy zenészként mi a különbség a nagyobb és a kisebb fesztiválok között, valamint a kis zenekarok menedzselésével kapcsolatosan adott tanácsokat. Ezenkívül beszélt arról is, hogy a világzene mint műfaj mennyire kirekesztetté vált az elmúlt évtizedben.

A Kulturanova újvidéki szervezet elnöke, Milan Vračar beszélt a határokon átnyúló, országokat összekötő művészeti programjaikról, a szegedi Grand Cafétól pedig Lengyel Zoltán érkezett a konferenciára, aki a magyar vidéki kulturális életet mutatta be a hallgatóságnak. Előadásában hangot adott a nehézségeknek, amikkel egy vidéki kulturálisrendezvény-szervező szembesül.
Jasna Jovičević palicsi jazz-zenész a balkáni női jazz-zenészek kirekesztett és megkülönböztetett helyzetéről mesélt. A világot megjárt szaxofonista előadásában személyes tapasztalatairól is beszámolt.

Jasna Jovičević, Tatjana Nikolić és Dejan Vujinović

Jasna Jovičević, Tatjana Nikolić és Dejan Vujinović

A Belgrádi Művészeti Egyetem munkatársa, Tatjana Nikolić a fiatal nőknek a hazai zenei színtéren való helyzetéről beszélt. Mesélt azokról a nehézségekről, amiket a női zenészek tapasztalnak. Előadásában továbbá beszélt azokról a programokról, amelyek támogatják a női zenészeket és a zenészek közötti egyenlőséget.

A projektet három kulturális szereplő közösen hajtja végre: a kecskeméti Európa Jövője Egyesület, a cataniai Associazione Musicale Etnea és a magyarkanizsai Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület. A projekt célja, hogy szerves kapcsolatot építsen ki Európa különböző perifériáin elhelyezkedő, zeneorientált egyesületek között, hogy támogassa a fiatal művészek nemzetközi mobilitását, és áthidalja a szakadékot a kissé elfeledett, de még mindig élő zenei hagyomány és az élénk nemzetközi zenei élet között.

A Tremolo projekt révén a fiatal művészeknek lehetőségük nyílik, hogy kilépjenek a nemzetközi színtérre, hogy turnézzanak, hogy tapasztalt zenészek mentorálják őket, valamint hogy közös zenei műhelymunkákon vegyenek részt.