2024. április 20., szombat

Sok kicsi sokra megy

Az Európa Kollégium lakói egész évben részt vesznek humanitárius akciókban

Az Európa Kollégium lakói méltán híresek az önzetlen adakozásról, valamint a humanitárius akciókban való részvételükről. A kollégium folyosóin az év minden napján belebotlunk egy-két olyan dobozba, amelyekbe a kollégisták beletehetik anyagi-, illetve tárgyi adományaikat, a humanitárius akció jellegétől függően. A kollégistákat a kollégiumban működő Európa Kollégium Hallgatói Érdekképviselet (EKHÉK) vezetősége kapcsolja be a jótékonykodási akciókba, ezekről az EKHÉK elnöke, Lackó Márta kollégista így nyilatkozott:


– Elmondhatom, hogy a kollégiumban az elmúlt egy évben nagyon sok jótékonysági akciót tartottak, olyanokat, amelyek mind nagyon sikeresek voltak. Tavaly ősszel egy pár kollégistatársammal arra gondoltunk, hogy az Európa Kollégiumban szervezzünk adománygyűjtést Pál Gajódi Olivér megsegítésére, aki gerinc eredetű izomsorvadásban szenved. A kollégium előcsarnokában kihelyeztünk egy dobozt, amelybe a kollégisták a beletehették pénzadományaikat. Ebbe az akcióba bekapcsolódott a kollégium kézműves szakköre is, amelyben különféle ajándéktárgyakat, többek között dekupázs technikával készült dobozokat, horgolt figurákat, álomfogókat, ajtódíszeket készítettek. Ezeket a Facebookon működő Vajdasági Jótékonysági Licit csoportban bocsájtottunk árverésre. A kollégium énekkara is beszállt az akcióba egy jótékonysági koncerttel, amelyet a telepi Szent Erzsébet-templomban szerveztünk meg.

Az év első felében kinek a számára szerveztetek gyűjtést?
– Tavasszal az EKHÉK kezdeményezésére húsvéti adománygyűjtést szerveztünk a dreai Lurkóháznak. Két dobozt helyeztünk ki, az egyikben pénzadományokat, míg a másikban tisztálkodási szereket gyűjtöttünk. A telepi Szent Erzsébet-templomban a hívek két vasárnapon keresztül adhatták le pénzadományaikat a kihelyezett perselybe. Az összegyűlt pénz egy részéből a lurkóknak kis ajándékcsomagokat állítottunk össsze, amelyeknek nagyon megörültek. Március végén önkéntes véradási akciót szervezett az EKHÉK, amelyen több kollégista és kollégiumi alkalmazott is részt vett. Májusban a kollégium csatlakozott a Neked egy apró kupak, másnak az élet! elnevezésű akcióhoz, amelynek célja kupakok és fém italosdobozok gyűjtése. Ezeknek az értékesítéséből befolyt összeget az óbecsei Ivan Filipčev gyógykezelésére fordítjuk, ő cerebrális paralízisben szenved.

Mennyire veszik ki részüket a kollégisták mindebből?
– Az online oktatás miatt sok kollégista nem tartózkodott a kollégiumban, így nem tudok egy átfogó véleményt mondani. Persze mint minden másban, az adománygyűjtésben is vannak olyanok, akik jobban kiveszik a részüket, míg mások kevésbé. Egyesek a gyűjtési akciók sikereihez jobban hozzá tudnak járulni a szabadidejük feláldozásával, míg mások anyagilag tudnak beszállni a gyűjtésekbe. Nagyon fontos továbbá az is, hogy az embereket személyesen szólítsuk meg és hívjuk fel a figyelmüket ezeknek az akcióknak a fontosságára, mert sokan sajnos nincsenek tisztában a gyűjtéseknek a céljával – magyarázta Lackó Márta, az EKHÉK elnöke.