2024. április 20., szombat

Halászlé, harcsapörkölt és dobostorta a Pikecben

A híres bezdáni halászcsárda a legjobb étterem díjat a vendégek véleménye alapján kaphatta meg

Néhány éve közvetlen munkatársamtól hallottam először a bezdáni Pikec csárdáról. Lelkesen mesélte, hogy évente egyszer-kétszer elmennek a Duna-parti étterembe, mert ott főzik a legjobb halászlét, de a harcsa és csukapörkölt is csodálatos.

Kollégám ízlésében bízva, a terveink között szerepelt egy bezdáni kirándulás, de miután a napokban kihirdették a magyarországi Utazó Magazin idei díjazottjait, köztük a legjobb külhoni éttermek sorában a vajdasági Pikec csárdát is, igazán kíváncsivá tett, hogy mivel érdemelték ki ezt a megtisztelő címet.
Így esett, hogy látogatást tettünk a híres-neves csárdában, ettünk igazi „halászos halászlét", és még egy különleges desszert is járt hozzá.
A kirándulás része a Duna-élmény is, Bezdánt elhagyva a Baracska üdülő egy kis oázis, a csárda autentikus környezete, a terasz hatalmas fák árnyékában kánikulában is kellemes, a kilátás a Dunára mondhatni festői.
Anna Sipos Maričić és Siniša Maričić 1993-ban vették át az akkori kávézót, amit már így hívtak, és a bezdáni turisztikai szervezet működtette.
Előtte Siniša pincér volt a szintén nagy múltú, de azóta bezárt bezdáni nagycsárdában, és a vendéglátás terén szerzett tapasztalataik alapján a fiatal házaspár az autentikus halászcsárda működtetésében látta meg a lehetőséget.
– A Duna a mindenem, nagyon fiatalon 16 évesen kezdtem dolgozni a nagy csárdában, ami már nem működik, a feleségem kőszegi magyar lány, a munkahelyemen ismertük meg egymást. Nagy küzdelem árán tartottuk fent az első években a csárdánkat, a lányom itt nőtt fel, hiszen itt is éltünk, a fiam itt is született, igazi családi vállalkozás volt, mi dolgoztunk, később vettem fel szakácsot, aki valóban ismertté tette a Pikecben főtt halászlét a határainkon túl is. Majstor Joži stalno loži – ezt a jelmondatot ki is írtuk míg itt volt nálunk, és már akkor baranyai, szlavóniai, bácskai vendégeinek voltak, és Magyarországról is szép számban érkeztek a halászlé-kedvelők – meséli Siniša a kezdetekről, majd azonnal a lényegre térünk.

A jó láng körbeveszi a bográcsot (Móricz Ildikó)

A jó láng körbeveszi a bográcsot (Móricz Ildikó)

– A halászlé titka egyszerű, a jó házi fűszerpaprika, amit innen a környékről szerzünk be, és sokszor kombinálunk két fajtát, az egyiknek szép színe, a másiknak megfelelő sűrűsége van, én ezt magam állítom be, van saját mixünk, emellett a hagyma, a só, és a friss, élő hal, hiszen itt folyik a Duna a csárda alatt. Minden társaság számára külön készül a halászlé, és háromnegyed óra múlva kerül asztalra kormos bográcsban, házi gyufatészta jár hozzá. Dunából való a kecsege, a süllő, a csuka, a dévér, a ponty a halásztilalom miatt halastóból érkezik, de minden étel élőhalból készül, vagyis az elkészítés napjáig a csárda előtt található csónakhoz kötött ketrecben, hálóban várakozik. Halászlét, gondolom, a tágabb környezetünkben itt főznek legtöbbet a Pikec csárdában. Természetesen más ételeink is vannak, többféle pörkölt, többféle dunai halétel, és aki nem szereti a halat, az is talál magának finom falatokat, és a desszert is híres, ugyanis dobostorta van a kínálatunkban, ami szintén különlegesség, és amit szintén mi készítünk.

Pénteken és szombaton este tamburamuzsikával növeljük a hangulatot – meséli lelkesen a csárda vezetője.

A kedves házaspár, Maričić Siniša és Anna a dobostortával (Móricz Ildikó)

A kedves házaspár, Maričić Siniša és Anna a dobostortával (Móricz Ildikó)

Tradicionális, hagyományos ételeket készítenek tehát, előételnek haltepertőt kínálnak, vagy füstölt olajos halat, és egy kedves pincérhölgy, aki szinte a kezdetektől a csárda alkalmazottja elárulja, hogy főként télen készítik. Egy napig felvágva vékony sórétegben tartják a halat, ezután letisztítják, és az udvarban álló szekrénybe akasztva füstölik. Ezután befőttes üvegbe rakják szorosan, és felöntik olajjal. Fedő nélkül 100 °C-os sütőbe teszik 8 órára. Ezután lecsukják, és a kikapcsolt sütőben hagyják hűlni még néhány órán át. A lezárt üvegben az olajos hal sokáig eláll. Ilyen halat, sőt pálinkát, paprikát és gyufatésztát is vehetünk a csárdában.
Vendéglátónk jelenleg nem borulátó, de bevallja, hogy a járvány nehézségeket állított eléjük, egy időre megállította őket, de szerencsére a vendégek nem felejtették el a finom ízeket, és most visszatérnek.
– Elégedetlenek voltunk, ami az állami segítséget illeti, mi rákényszerültünk, hogy megváljunk egy pizzériától és egy háztól, hogy fennmaradhassunk. Megtartottuk az összes alkalmazottat, a tavalyi nyár is jó volt és az idei is. Alkalmazkodni kellett a járványadta körülményekhez: tavaly a szálláshelyek iránt nagy lett a kereslet, sok belgrádi vendég érkezett hozzánk. A Sebesfok csárdát a fiam, az Anna kávézót Bezdánban a feleségem tartja, összesen mintegy húsz alkalmazottunk van.
Beszélgetésünk végén a budapesti elismerésről, a tervekről érdeklődöm.

Bográcsban fő, élő halból, erős lángon készül. Forrón kell tálalni és enni (Móricz Ildikó)

Bográcsban fő, élő halból, erős lángon készül. Forrón kell tálalni és enni (Móricz Ildikó)


– Hogy hogyan került sor rá, nem tudom, erre nem kellett jelentkezni, így nagyon meglepődtünk, amikor meghallottuk, hogy a legjobb vajdasági étterem díját kaptuk. Való igaz, hogy nagyon sok magyar vendégünk van. Úgy választottak ki, hogy nem is tudtam róla, ez a díj a vendégek ajánlásai alapján került hozzánk. Nagyon örülünk ennek az elismerésnek, mert valóban a vendégeink jó véleményére alapozva kaptuk. Csak azt sajnálom, hogy nem tudtunk jelen lenni a budapesti díjátadón.
Az étterem bővítésén nem gondolkodunk, de a szálláshelyek iránt nagy az érdeklődés, most jobban arra koncentrálunk. Sokszor vannak vendégeink, akik távolabbról érkeznek, Budapestről, Zágrábból vagy Belgrádból, itt vacsoráznak és utána itt is alszanak.
A forgalom szerencsére ezen a nyáron is nagyon jó, elégedettek lehetünk.
Anna a csárdába nem tudott kijönni, mert az unokákra vigyázott, de hazafelé, Bezdánban a különleges hangulatú, régi szép időket idéző kávézóban őt is megkerestük.
– Rég volt, amikor kezdtük, lassanként fejlődtünk, hagyományokat ápolunk, de a trendeket is igyekszünk követni. Fiatal házasként nem tudtuk, hogy mit akarunk, de megállás nélkül dolgoztunk, és a sok munka meghozta gyümölcsét, több mint 25 éve folyamatosan a vendéglátóiparban egyéni vállalkozóként dolgozunk, a minőséget tartjuk szem előtt. Úgy gondoltuk, hogy a halászlé mellé még valami különlegest kínálunk, ez lett a dobos torta, 12 lapból áll és a cukormáz a tetején elengedhetetlen. Még egy hagyományos zsidó süteményt, flódnit is készítünk. Elismerést helyi szinten kaptunk, de nem is neveztünk ilyen helyeken, a vendégeink elégedettsége viszont nagyon fontos volt mindig a számunkra. Így együtt ez egy szép együttese a vendéglátásnak. Stabil év mutatkozik, jó, hogy ismét lehet dolgozni, érkeznek a vendégek – hallottuk Annától, miközben két szép szelet dobostortát tett az asztalunkra.

Az igazi halászét az ember vízparton eszi (Móricz Ildikó)

Az igazi halászét az ember vízparton eszi (Móricz Ildikó)

Hazafelé megállapítottuk, hogy mi is továbbadjuk jó hírét a Pikec csárdának, a horvát, magyar és szerb határ ölelésében található Bezdánnak, erdeinek, melyek a Felső-Dunamellék Természetvédelmi Rezervátum részei. Megegyeztünk abban is, hogy a nyugat-bácskai falu jó földrajzi fekvésének köszönhetően remek úti cél lehet mindazok számára, akik szeretik a természetet és a finom ételeket.