2024. április 18., csütörtök

Nem szűnik a tűz az Evián

A szerbiai tűzoltók lassan már egy hete segítenek a görögországi erdőtüzek oltásában

A Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel foglalkozó ügyosztályának munkatársai, valamint a helikoptereket kezelő egységek folytatják a tűzoltást Görögországban – közölte a Belügyminisztérium. Segítségükre a továbbiakban is szükség lesz, hiszen mint a Beta hírügynökség közzétette, újabb erődtűz keletkezett pénteken az Evia szigeten. Ezúttal a tűz pusztította területtől délre csaptak fel a lángok, megközelítve a lakott területet, így újra több mint 100 embert kellett evakuálni a szigetről.

Görögországban az erdőtüzek időnként megjelennek a nyári, legmelegebb hónapokban, ám ebben az évben egy időben mintegy 100 helyszínen pusztítanak a tüzek, annak a forró léghullámnak következtében, ami végigsöpört Görögországon. Ezúttal az Evia szigetet érte legjobban. Kirijakosz Micotakisz görög miniszterelnök az erdőtüzeket a legnagyobb ökológiai katasztrófának nevezte, ami az elmúlt évtizedben elérte Görögországot.

A szerbiai Belügyminisztérium jelentése szerint a Szerbiából érkezett 135 fős tűzoltó-mentő egység folytatja a munkáját, ezúttal Avgaria falu közelében, a sziget északi részén – közölte a Južne vesti hírportál.

A jelentés szerint a sikerült stabilizálni a helyzetet, csötörtökön éjjel figyelték a parázsló területeket, és ellenőrzés alatt tartották a tűz vonalát. A helikopteregység Messapia térségében eloltotta a tüzet, 15-ször fordult, és 20 tonna vizet öntött le a területre. Ezt követően a Peloponnészoszi-félszigeten pusztító tüzeknél segítettek, ahol a tűzoltóknak 23-szor kellett a helikopterekkel fordulniuk, 26 tonna vizet öntöttek a lángoló erdőre.

Nišből, Belgrádból, Újvidékről, Mitrovicáról, Nagybecskerekről, Nagykikindáról, Jagodinából, Kruševacról és Kraljevóról érkeztek tűzoltók, akik hétfő óta segítik görög kollégáikat a tűz oltásában. Görögországban egy egészségügyi csoport is felügyeli a tűzoltók egészségét.