2024. április 20., szombat

Kivételes értékeink

Háromnapos ünnepség Petrőcön a szlovák kultúra jegyében

Igor Mirović tartományi kormányfő nyitotta meg pénteken a petrőci, hagyományos az Aranyszálak a szlovák kultúra koszorújából nevű szlovák népünnepélyt.

Mirović megnyitóbeszédében kiemelte, hogy ez a rendezvény a Vajdaságban élő szlovákok legfontosabb nemzeti, kulturális és szellemi megnyilvánulása Szerbiában.

– Mindannyian büszkék vagyunk szlovák társaink etnikai, kulturális, vallási sokszínűségére. Egy kivételes hagyomány- és szokásvilágról és kultúráról beszélhetünk. Művészettörténeti értékek, különleges népviseleti elemek, a szlovák közmondások és házi termékek jelentőségei sokszínűségünk egyik legszebb vonása – mondta Mirović a Vajdasági Szlovák Színházban rendezett ünnepség megnyitóján.

Emlékeztetett arra, hogy a tartományi képviselőház 2018 óta szervezi meg a szlovák nemzeti ünnepséget a Vajdasági Tartományi Kormány javaslatára. S egyben ezt a napot a szlovák nemzeti kisebbség napjává nyilvánították Vajdaságban, amelyet ünnepélyes keretek között tartanak meg évről évre.

– Szerbia és Szlovákia jó és baráti kapcsolatot ápol, amelyben az egyik legfontosabb és legerősebb hidat az itt élő szlovák kisebbség képezi. A tartományi kormány továbbra is támogatni fogja a szlovák anyanyelvű oktatási programokat és a sajtótermékek megjelenését, valamint a szlovák nyelven történő tájékoztatást és más fontos kisebbségi intézmények működését – mondta Mirović.

A tartományi kormányfő kiemelte, hogy a szlovák kisebbség tagjai nagyban hozzájárultak fontos történelmi események kimeneteléhez, valamint az ország fejlődésében is jelentős szerepet játszottak. Hozzátette, hogy a szlovákok minden történelmi kihívás ellenére sikeresen megőrizték identitásukat, nyelvüket és kultúrájukat.

Libuška Lakatošova, a Szlovák Nemzeti Kisebbség Nemzeti Tanácsának elnöke elmondta, hogy az idei rendezvény is alkalmat nyújt arra, hogy minél szorosabbra fűzzék a szálakat, erősítsék a kapcsolatokat, és hogy mindezt sikeresen átadják a jövő generációinak.

A háromnapos ünnepség keretében a szerbiai szlovákok központi rendezvényén számos kiállítás, színházi előadás, koncert, valamint kulturális és művészeti program látható.